Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Εταιρείες τροφίμων σε ευρύ κύκλωμα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων

Στα ίχνη τεράστιου κυκλώματος διακίνησης λαθραίων τσιγάρων στο οποίο εμπλέκονται εταιρείες τροφίμων και μεταφορών, δικηγόροι και, εν γένει, επιχειρηματίες και πολλοί ιδιώτες, βρίσκεται η ΕΛΑΣ μετά από πολύμηνη έρευνα.  

«Βιτρίνα» του λαθρεμπορικού κυκλώματος θεωρούνται σύμφωνα με τους αστυνομικούς δύο εταιρείες που πωλούν κατεψυγμένα τρόφιμα ενώ στην υπόθεση  εμπλέκονται τουλάχιστον 25 άτομα. Επείγον έγγραφο για άνοιγμα των λογαριασμών δεκάδων μελών του κυκλώματος έχει σταλεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου από την ΕΛΑΣ στις αρμόδιες υπηρεσίες για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Με την υπόθεση ασχολούνται υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εντός κι εκτός Αθηνών, ενώ μεγάλο τμήμα της έρευνας γίνεται στην Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι στην διάθεση του «Βήματος», μέλη της οργάνωσης έχουν συστήσει εταιρείες στην Αθήνα και στην Βουλγαρία που εκτελούν μεταφορές φορτίων κι οι οποίες συνεργάζονται με εταιρείες πώλησης κατεψυγμένων φαγητών. Τα άτομα αυτά φέρεται να χρησιμοποιούν τις εταιρείες ως προκάλυμμα για λαθραία εξαγωγή τσιγάρων από την Ελλάδα προς Ιταλία μέσω  Πατρών.

Όπως έχει προκύψει από την μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα, το κύκλωμα διατηρεί «συνδέσμους» μέσω των οποίων προμηθεύονται πλαστές πινακίδες, πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα αλλά και με διάφορους «παράγοντες» που  διευκολύνουν την είσοδο των φορτηγών στο λιμάνι της Πάτρας.

Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι το κύκλωμα έχει δημιουργήσει εταιρείες τροφίμων με κανονική εμπορική δραστηριότητα όμως στην ουσία η βασική της ενασχόληση είναι το λαθρεμπόριο τσιγάρων.

Οπως ανέφεραν υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛΑΣ «συνήθως αντιμετωπίζουμε περιπτώσεις όπου τα ονόματα εταιρειών χρησιμοποιούνται για διακίνηση λαθραίων τσιγάρων, χωρίς οι υπεύθυνοι αυτών των επιχειρήσεων να έχουν ιδέα για την συγκεκριμένη παράνομη δραστηριότητα και την χρήση του ονόματος της εταιρείας. Ομως στην συγκεκριμένη περίπτωση η εταιρεία με τους ευυπόληπτους επιχειρηματίες πρωτοστατεί στο λαθρεμπόριο τσιγάρων κι η υπόλοιπη δραστηριότητα της είναι "βιτρίνα''». 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...