Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

3.500 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ε.Ε. λόγω ενδοοικογενειακής βίας

Έγκλημα του κοινού ποινικού δικαίου χαρακτηρίζει την βία κατά των γυναικών, ο Επίτροπος για τ` ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νίλς Μουϊζνιεκς, επισημαίνοντας ότι, κάθε χρόνο 3.500 γυναίκες χάνουν την ζωή τους εξαιτίας της ενδοοικογενειακής βίας στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ.

Κάθε χρόνο περίπου 3.500 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους λόγω ενδοοικογενειακής βίας στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μία στις τέσσερις γυναίκες στις 47 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης ξυλοκοπούνται και υφίστανται άλλης μορφής σωματική βία.

Ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Οργανισμού καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα για να προστατεύσουν τις γυναίκες από τη βία και εξέφρασε την λύπη του για το γεγονός πως μόνο οι 23 από τις 47 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν υπογράψει τη σχετική σύμβαση του Οργανισμού.

Κι ενώ τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξάνονται, γι' αυτά κατηγορούνται, συνήθως, οι γυναίκες και όχι οι θύτες.

Το ερώτημα "Γιατί αυτή δεν φεύγει;" είναι πιο συχνό από το ερώτημα "Γιατί αυτός την χτύπησε;", σημειώνει χαρακτηριστικά ο Επίτροπος.

Ήδη, αναφέρει, τα στοιχεία για όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας και της καταδίωξης, αποδεικνύουν ότι το ποσοστό πράξεων βίας κατά των γυναικών, που πραγματοποιούνται από συζύγους, εταίρους ή πρώην συντρόφους τους, αγγίζει το 45%.

Επικαλούμενος στοιχεία της Βρετανικής κυβέρνησης ο Επίτροπος αναφέρει ότι, μόνο για το 2012, οι γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας, στην Αγγλία και την Ουαλία, ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο.

Ο Επίτροπος συστήνει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις "μηδενική ανοχή" στα φαινόμενα βίας κατά των γυναικών και τις καλεί να εφαρμόσουν το σχέδιο δράσης που υπάρχει στην σχετική Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης και συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο "Πρόληψη-Προστασία και Δίωξη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...