Οι ερευνητές, τα ευρήματα των οποίων δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Diabetes Care, διαπίστωσαν ότι σε εννέα μήνες, μια καθημερινή δόση από την ουσία κουρκουμίνη φαίνεται να πρόλαβε νέα κρούσματα διαβήτη ανάμεσα σε άτομα με «προδιαβήτη»– μια κλινική κατάσταση κατά την οποία οι ασθενείς έχουν ψηλότερο από το κανονικό επίπεδο γλυκόζης αίματος όχι όμως αρκετά ψηλό για να θεωρηθούν ότι παρουσιάζουν την πλήρη εικόνα του σακχαρώδη διαβήτη, που μπορεί όμως να εξελιχθεί σε διαβήτη τύπου 2.
Η κουρκουμίνη είναι μια ουσία που συναντάται στο ινδικό μπαχαρικό κουρκούμη (γνωστό και ως κιτρινόριζα ή τουρμερικό). Προηγούμενες εργαστηριακές έρευνες έδειξαν ότι μπορεί να καταπολεμήσει την φλεγμονή και την αποκαλούμενη οξειδωτική φθορά στα κύτταρα του οργανισμού–δύο παράγοντες πρόκλησης μιας σειράς ασθενειών, μεταξύ των οποίων και διαβήτης τύπου 2.
«Χάρη στα οφέλη του και στην προστασία που παρέχει προτείνουμε το ακατέργαστο απόσταγμα της κουρκουμίνης (τουρμερικό) να χρησιμοποιείται για μια επεμβατική θεραπεία στον πληθυσμό με προδιαβήτη», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Σομλάκ Τσουενγκσαμάρν του πανεπιστημίου Σρινακχαρινγουιρότ στο Νακομναγιόκ της Ταϊλάνδης.
Στην έρευνα συμμετείχαν 240 ενήλικες Ταϊλανδοί με προδιαβήτη οι οποίοι επελέγησαν τυχαία για να λάβουν είτε κάψουλες κουρκουμίνης είτε ψευδοφάρμακο. Όσοι εντάχθηκαν στην πρώτη κατηγορία λάμβαναν συμπληρώματα με έξι κάψουλες την ημέρα, το καθένα από τα οποία περιείχε 250 μιλιγραμμάρια από «κουρκουμινοειδή».
΄Υστερα από εννέα μήνες, 19 από τους 116 εθελοντές που λάμβαναν ψευδοφάρμακα είχαν εμφανίσει διαβήτη τύπου 2, ενώ από τους 119 εθελοντές που λάμβαναν κουρκουμίνη κανένας δεν εμφάνισε διαβήτη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα φάνηκε ότι βελτιώνουν την λειτουργία των Β-κυττάρων, τα οποία βρίσκονται στο πάγκρεας που απελευθερώνει την ορμόνη ινσουλίνη η οποία ρυθμίζει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της κουρκουμίνης βοηθούν στην προστασία των Β-κυττάρων από την φθορά.
Ωστόσο μια διαβητολόγος η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα δήλωσε ότι τα ευρήματα δεν είναι αρκετά ώστε ο κόσμος να σπεύσει στα καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής για συμπληρώματα κουρκουμίνης.
«Φαντάζει ελπιδοφόρο, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα», δήλωσε η Κονστάνς Μπράουν-Ριγκς, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.
Το πείραμα διήρκεσε μόνο εννέα μήνες και είναι ήδη γνωστό από υπάρχουσες και πιο μακροχρόνιες έρευνες ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής–περιλαμβανομένης της σωματικής άσκησης και της μείωσης πρόσληψης θερμίδων–μπορούν να εμποδίσουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 σε προδιαβητικούς.
Η Μπράουν-Ριγκς πρόσθεσε ότι οι καταναλωτές δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι ένα προϊόν στην πραγματικότητα περιέχει τα συστατικά ή την ποσότητα των συστατικών που αναγράφονται στην ετικέτα της συσκευασίας.
healthpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Κάντε το σχόλιό σας!