Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Bild: Η Ελλάδα δεν έχει στοιχίσει ούτε ένα ευρώ στη Γερμανία

Με 60 εκατομμύρια ευρώ που κέρδισε χάρη στο δανεισμό με αρνητικό επιτόκιο, η βοήθεια στην Ελλάδα δεν έχει στοιχίσει τίποτα ως σήμερα στην Γερμανία. Η συντηρητική γερμανική εφημερίδα Bild, γνωστή για το μένος της εναντίον της χώρας μας, αναγνωρίζει απροκάλυπτα ότι η Γερμανία βγαίνει κερδισμένη από την κρίση του ευρώ.

Το ευρωσκεπτικιστικό γερμανικό ταμπλόιντ σε σημερινό δημοσίευμα αναφέρει ότι «η Γερμανία κερδίζει χρήματα χάρη στην κρίση του ευρώ». Πράγματι, τα πολύ χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανείζεται η Γερμανία αποβαίνουν σε όφελος του κρατικού προυπολογισμού και των ιδιωτικών τραπεζών. Ειδικότερα οι τράπεζες επωφελούνται από την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων που εφαρμόζει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα για να αποσοβηθεί η κρίση. Αποτέλεσμα, η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα ...δεν στοιχίζει τίποτα στη Γερμανία, γράφει η Bild.

Καταρχήν επωφελείται από την κρίση το ομοσπονδιακό κράτος που δανείζεται ακόμη και με αρνητικά επιτόκια. Πράγμα που επιτρέπει στον υπουργό Οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να πλουτίζει τη χώρα του. Περίπου 60 δις ευρώ κέρδη μετράει ο Σόιμπλε τους τελευταίους 30 μήνες σύμφωνα με ανάλυση της Bremer Landesbank που επικαλείται η Bild.

Η ΕΚΤ, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μείωσε τα επιτόκια σε επίπεδα ιστορικά χαμηλά. Αυτό έγινε για δύο λόγους : πρώτον, να ενισχύσει τις ευρωπαικές τράπεζες που δεν διαθέτουν ρευστότητα και δεύτερον να ξαναρίξει φρέσκο χρήμα στην πραγματική οικονομία ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις. Οι γερμανικές τράπεζες δανείζονται σήμερα με επιτόκιο 0,75% από την ΕΚΤ, δηλαδή με το ίδιο επιτόκιο που δανείζονται και οι τράπεζες των χωρών με οικονομικές δυσκολίες !

«Το κέρδος των 60 δις ευρώ που αποκόμισε η Γερμανία από τον τρόπο δανεισμού της είναι πολύ πάνω από τα 47 δις ευρώ της οικονομικής βοήθειας που παρείχε στην Ελλάδα» καταλήγει το απροκάλυπτο δημοσίευμα της Bild.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...