Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

«Έφυγε» ο Τρύφων Κουταλίδης - Δικηγόρος του Ωνάση και φίλος των Καραμανλή -Λαμπράκη

Ο Τρύφων Κουταλίδης, που έφυγε από τη ζωή στα 78 του, δεν ήταν απλώς ένας σπουδαίος δικηγόρος, ήταν μιά συγκλονιστική προσωπικότητα. Χαρισματικός, εξαιρετικά καλλιεργημένος, σπινθηροβόλο πνεύμα, αληθινός διανοούμενος.
 
Γενναιόδωρος άνθρωπος, με εκρηκτικό χιούμορ, αποτελούσε αστείρευτη πηγή γνώσης για τους νεώτερους, καθώς έζησε από πολύ κοντά τους σημαντικότερους Έλληνες των τελευταίων 60 χρόνων.

Ο μέγας Αριστοτέλης Ωνάσης τον είχε επιλέξει από πολύ νέο για προσωπικό δικηγόρο του, ενώ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Χρήστος Λαμπράκης τον τιμούσαν με προσωπική φιλία.
Χρειάζεται να πει και άλλα κανείς για τον άνθρωπο που χειρίστηκε, σε νομικό επίπεδο, τις μεγαλύτερες υποθέσεις της χώρας;
 
Ένα τελευταίο μόνο: ήταν και σπουδαίος αρθρογράφος. Στο ΒΗΜΑ έγραφε επί πολλά χρόνια με το ψευδώνυμο Παπινιανός. Σίγουρα πολλοί θα έχετε διαβάσει τα κείμενά του, χωρίς να ξέρετε ότι συγγραφέας τους ήταν ο μεγάλος Κουταλίδης…
 
 Γεννημένος στις 25 Οκτωβρίου του 1934 στην Αθήνα, ο Τρύφων Κουταλίδης σπούδασε στην Νομική Αθηνών και έφυγε για μεταπτυχιακά στο Λονδίνο, πριν επιστρέψει στην πρωτεύουσα, προκειμένου να ξεκινήσει μια πορεία που τον έφερε κοντά στον Αριστοτέλη Ωνάση αλλά και τον Σωκράτη Κόκκαλη!

Ξεκινώντας από τη «Ασπίς-Πρόνοια» με μισθό δύο χιλιάδων δραχμών στα τέλη της δεκαετίας του πενήντα- πατέρας του τον είχε συμβουλεύσει να την απορρίψει και να βρίσει τον τότε πρόεδρο της εταιρίας Ταμπουρά- δεν άργησε να πάει στην νεοσύστατη τότε Ολυμπιακή.

«Ο Ταμπουράς με πρότεινε για την δουλειά» είχε δηλώσει σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του ο γνωστός ως Παπινιανός-ψευδώνυμο που είχε υιοθετήσει για να υπογράφει τα άρθρα του σε εφημερίδες του ΔΟΛ-και όταν πήγε δε άργησε να γνωρίσει τον θρυλικό Σμυρνιό.

«Με κάλεσαν τυχαία σε μια σύσκεψη. Εγώ τότε ήμουν είκοσι επτά ετών. Πήρα τα βιβλιαράκια μου και πήγα εκεί. Τότε το θέμα ήταν να πετάξει η Ολυμπιακή στη Νέα Υόρκη. «Που τα ξέρεις όλα αυτά;» τον ρώτησε ο Ωνάσης εντυπωσιασμένος από τις απαντήσεις που εισέπραττε σε κάθε απορία του».

Ο Κουταλίδης του είπε ότι όλα υπήρχαν στο βιβλίο και την επόμενη μέρα πήγε για να φάει με τον Ωνάση στο σπίτι του. Όταν στην ερώτηση για το τι έχει σπουδάσει είπε «αεροπορικό δίκαιο» ο Ωνάσης του απάντησε «Τρίχες. Αυτό δε βγάζει λεφτά, θα σε κάνω φινανσιέρη, μεταφράζοντας με έναν δικό του μοναδικό τρόπο το αγγλικό finance, δηλαδή τα οικονομικά!

Χάρη στην εμπλοκή του με την Ολυμπιακή, γνώρισε και ήρθε πολύ κοντά με τον αείμνηστο εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή, του οποίου συνέταξε την διαθήκη.
Τι θυμόταν από αυτόν; Την λεπτότητα που τον διέκρινε αλλά και την τρομερή σχολαστικότητά του.

Ο ίδιος πάντως δεν ήθελε να γίνει δικηγόρος, αλλά αρχιτέκτονας. Ίσως γι’ αυτό άφησε την κόρη του Όλγα Μαλέα, να ακολουθήσει τον δικό της δρόμο στην σκηνοθεσία, παρόλο που σπούδασε νομικά.

Το όνομά του συζητήθηκε έντονα όταν κέρδισε την χρόνια δικαστική διαμάχη που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στον κ. Αριστείδη Αλαφούζο και τον κ. Σωκράτη Κόκκαλη, τον οποίο ο εφοπλιστής χτυπούσε με συνεχή άρθρα και ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» κατηγορώντας τον ως πράκτορα της Στάζι.

Κάθε πελάτης του μετά το τέλος της υπόθεσης λάμβανε έναν δεμένο τόμο με όλα τα έγγραφα που είχαν χρησιμοποιηθεί γιατί όπως τόνιζε όταν πάρει ο πελάτης τον λογαριασμό μαζί με τον τόμο θα πει «κομμάτια να γίνει, κοίτα τι δουλειά κάνανε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...