Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Κύπρος: «Ύβρεις οι απειλές της Τουρκίας ότι θα παγώσει τις σχέσεις της με την Ε.Ε»

«Ύβρη και ανεπίτρεπτη παρέμβαση στα εσωτερικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», χαρακτήρισε η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ της Κύπρου Ερατώ Μαρκουλλή τις απειλές της Τουρκίας, ότι θα παγώσει τις σχέσεις της με την Ένωση στη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας.

Διαμήνυσε παράλληλα ότι η άσκηση της προεδρίας από την Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να μετακινήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά από τον αμετάκλητο στόχο για επίτευξη βιώσιμης λύσης, που να επανενώνει την Κύπρο και το λαό της.

Η κυρία Μαρκουλλή, η οποία μιλούσε στη διεθνή συνάντηση που οργάνωσε το ΑΚΕΛ με θέμα «Μεσόγειος Ελεύθερη από Πυρηνικά», επεσήμανε ότι ποτέ και κανένας πλην της Τουρκίας δεν έθεσε θέμα για λύση του Κυπριακού, πριν από την έναρξη της κυπριακής προεδρίας.

Τόνισε ακόμα ότι η προεδρία αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε κράτους μέλους και θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καμία παρέμβαση δεν επιτρέπεται, ιδιαίτερα από τρίτες χώρες.

Εξάλλου, η κ. Μαρκουλλή δήλωσε ότι για την Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχουν περιεχόμενο οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος χαρακτήρισε διαφιλονικούμενη περιοχή την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Όπως είπε η κυρία Μαρκουλλή, οι δηλώσεις Μπαγίς δεν είναι κάτι καινούργιο, αφού τόσο ο ίδιος όσο και η τουρκική Κυβέρνηση έχουν κατά καιρούς αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τόνισε ότι για την Κύπρο αυτά τα κυριαρχικά δικαιώματα είναι ξεκάθαρα και βασίζονται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και κάλεσε την Τουρκία, η οποία, όπως ανέφερε, είναι ένα από τους πολέμιους της Σύμβασης, να προχωρήσει στην υπογραφή και επικύρωσή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...