Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Στο πόδι οι αγρότες της Κρήτης

Εκδηλώνονται ήδη οι πρώτες αντιδράσεις από τους αγρότες της Ιεράπετρας με αφορμή των απεργιακή κινητοποίηση της ΠΝΟ και την άκαρπη συνάντηση που είχαν έως αργά το μεσημέρι του Σαββάτου οι υπουργοί Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και... Ναυτιλίας, Άννα Διαμαντοπούλου και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Κουτρουμάνης, με την Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Ειδικότερα σε κατάληψη την γραφείων-εκλογικών κέντρων όπου πραγματοποιούνται οι εκλογές του ΠΑΣΟΚ προχώρησαν αγρότες -παραγωγοί της περιοχής διαμαρτυρόμενοι για τη νέα απεργιακή κινητοποίηση που απειλεί να καταστρέψει τα ευπαθή προϊόντα τους.

Εν τω μεταξύ και με αφορμή τις κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου της περιοχής, σε ένδειξη συμπαράστασης από τα τοπικά μέλη του ΠΑΣΟΚ αποφασίστηκε η διακοπή της ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος σε όλο του Λασίθι για δύο ώρες.

Οι αντιδράσεις των αγροτών της Ιεράπετρας

Επίσης για τις 3 το απόγευμα έχει προγραμματισθεί συνάντηση των αγροτών της Ιεράπετρας στην περιοχή στο Στόμιο, στον κεντρικό δρόμο και εφ΄ όσον συγκεντρωθούν αρκετοί να μετακινηθούν στο Ηράκλειο και να συνοδεύσουν τα προϊόντα τους με το πλοίο των Μινωικών γραμμών στην Αθήνα.

Με δεδομένο οτι και η προγραμματισμένη απεργία θα ξεκινήσει στις 6 το πρωί της Δευτέρας, εκεί οι αγρότες θα απαιτήσουν να λύσουν ξανά οι κάβοι και να αποπλεύσουν τα καράβια για την Κρήτη.

Γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό δημιουργήθηκε και μια συντονιστική επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους όλων των παραπάνω κλάδων, με πρόεδρο το Δήμαρχο Ιεράπετρας. Ο ίδιος ο κ. Αναστασάκης δεσμεύτηκε ότι θα βρίσκεται και εκείνος μαζί με τους αγρότες στο καράβι, όπως επίσης μετέφερε την πληροφορία ότι θα είναι μαζί και ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ .Αρναουτάκης.

Τέλος, στην ίδια συνάντηση αποφασίστηκε την Κυριακή, ημέρα διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, να γίνει κατάληψη στα σημεία διεξαγωγής της ψηφοφορίας και να μην αφήσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν

Επι ποδός και η Περιφέρεια Κρήτης

Στο μεταξύ οι εκπρόσωποι των αγροτών της Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφέρεια αναζητούν λύσεις έτσι από την επόμενη Δευτέρα να έχει εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη μεταφορά των πρώιμων κηπευτικών στις αγορές της υπόλοιπης χώρας..

Επιστολή Σταύρου Αρναουτάκη

Στο μεταξύ, και με αφορμή τη χθεσινή σύσκεψη στον Πειραιά, ο Περιφερειάρχης Κρήτης σε επιστολή του προς την υπουργό Ανάπτυξης, τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών καθώς επίσης και προς τα κόμματα, ανέφερε τα εξής :

"Η απεργία της Π.Ν.Ο. όπως γνωρίζετε, αποκλείει όλη τη νησιωτική Ελλάδα, όχι λόγω της συμμετοχής των ναυτεργατών σ’ αυτήν, αλλά λόγω του παράνομου αποκλεισμού των μεγάλων λιμανιών της χώρας.

Οι παραγωγοί της Κρήτης, οι οποίοι υφίστανται και τη μεγαλύτερη ζημιά - δεκαπέντε περίπου εκατομμύρια Ευρώ για κάθε μέρα αποκλεισμού – σέβονται την απεργία και τα αιτήματα της Π.Ν.Ο., αλλά είναι αντίθετοι με τις καταλήψεις των λιμανιών.

Οι άμεσες οικονομικές συνέπειες είναι καταστροφικές για τους ίδιους, την οικονομία του νησιού και της χώρας. Ευπαθή προϊόντα σε περίοδο οικονομικής κρίσης που φέρνουν πολύτιμο συνάλλαγμα απαξιώνονται και καταστρέφονται, ενώ λόγω της ασυνέπειας που επιδεικνύουμε, χάνουμε σημαντικές αγορές του εξωτερικού.

Οι παραγωγοί κηπευτικών της Κρήτης, οι φορείς του νησιού που συγκεντρώθηκαν σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειας είναι αποφασισμένοι να προστατέψουν τον κόπο και τα προϊόντα τους.

Ευχόμαστε ο σημερινός διάλογος με την Π.Ν.Ο. να έχει αποτέλεσμα.

Αν όμως αυτό δε συμβεί, είμαστε βέβαιοι ότι η Κυβέρνηση θα προστατεύσει την απρόσκοπτη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων της Κρήτης, σεβόμενη το δικαίωμα στην εργασία όσων θέλουν να εργασθούν και τα δικαιώματα των παραγωγών της Κρήτης."

Τα αιτήματα των ναυτεργατών

Στο εξώδικο της ΠΝΟ αναφέρονται τα εξής :

«Oι Έλληνες ναυτεργάτες δέχονται μια ολομέτωπη, βάρβαρη και ανάλγητη επίθεση των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, επίθεση που είναι μεθοδευμένη και συντονισμένη για την κατεδάφιση και αποσάθρωση των κατακτήσεών τους από την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Η Διοίκηση της ΠΝΟ και οι Έλληνες ναυτεργάτες με την παραπάνω απεργία προτάσσουν την συνεχιζόμενη για σχεδόν ενάμιση χρόνο πολιτική επιστράτευση των Ελλήνων ναυτεργατών που επεβλήθη από τα κόμματα της συγκυβέρνησης τρεις φορές κατά την διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας και απαιτούν την άμεση ανάκληση και κατάργηση της νομοθεσίας που επιβάλλει το αντιδημοκρατικό και αντικοινωνικό αυτό μέτρο, που αποτελεί όνειδος για κάθε πολιτισμένη και ευνομούμενη χώρα, μάλιστα δε Ευρωπαϊκή» επισημαίνει η ΠΝΟ.

Τα κυρίαρχα και πρώτης προτεραιότητας αιτήματα που οδήγησαν την Διοίκηση της ΠΝΟ σε απεργιακούς αγώνες περιλαμβάνουν:

- Άμεση Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μη καταστρατήγησή τους και υπεράσπισή τους, αντιπαλεύοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Κυβέρνηση και την τρόικα για την κατάργησή τους.

- Διατήρηση του καμποτάζ στην επιβατηγό ναυτιλία.

-Διατήρηση του ΝΑΤ και απρόσκοπτη συνέχιση χρηματοδότησής του από τον τακτικό προϋπολογισμό, περιλαμβανομένων των παροχών όλων των Ταμείων, όπως ίσχυε μέχρι και το έτος 2010, διατήρηση των εφάπαξ παροχών.

-Διατήρηση της κείμενης νομοθεσίας για τον Οίκο Ναύτη και κατάργηση του Ν. 4052 (άρθρο 13 παρ. 7) (αφορά ένταξη Οίκου Ναύτη στον ΕΟΠΥΥ).

- Άμεση επαναλειτουργία του ΝΙΕΝ.

-Διατήρηση του ΕΛΟΕΝ ως αυτοτελούς λογαριασμού και φορέα ιδιωτικού δικαίου.

-Επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών, στο προ του Ν. 3845/2010 καθεστώς (αφορά το πρώτο Μνημόνιο).

-Ίδρυση Ειδικού Ταμείου Ανεργίας Ναυτεργατών, μη κατάργηση του ΓΕΝΕ και υπαγωγή του στον ΟΑΕΔ.

-Μη περικοπή συντάξεων, κυρίων και επικουρικών,

-Προσέλκυση νέων και παραμονή τους στο ναυτικό επάγγελμα, για σταδιοδρομία σε θέσεις αξιωματικών και κατωτέρου πληρώματος, που συνιστά τον ισχυρό κρίκο στην αλυσίδα της απασχόλησης και άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών από το κράτος, δεδομένου ότι έχει στερέψει επικίνδυνα η δεξαμενή έμψυχου δυναμικού της ναυτιλίας μας.

-Διασφάλιση θέσεων εργασίας Ελλήνων ναυτεργατών – διεύρυνσή τους στο μέλλον και καταπολέμηση της ανεργίας.

-Αναβάθμιση ναυτικής εκπαίδευσης – μετεκπαίδευσης, με την κάλυψη των ελλείψεων του ΚΕΣΕΝ και βελτίωση λειτουργίας των ΑΕΝ.
flashnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...