Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Σε δίκη 19 για το σκάνδαλο Εnerga-Hellas Power

Την παραπομπή 19 κατηγορουμένων στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών για την υπόθεση των εταιριών Energa και Hellas Power, προκειμένου να λογοδοτήσουν για τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης, της λαθρεμπορίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.


Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι υπεύθυνοι των εταιριών ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο με το ποσό των 270.000.000 ευρώ, καθώς φέρονται ότι αντί να καταβάλλουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και το τέλος ακίνητης περιουσίας (ΕΕΤΗΔΕ) το οποίο εισέπρατταν ως πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, τα κατέθεσαν σε δικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.... 
 
Συγκεκριμένα, η ανάκριση έχει δεσμεύσει μέχρι ώρας 150.000.000 ευρώ σε off-shore εταιρίες και σε λογαριασμούς σε όλον τον κόσμο, από την Ελβετία και την Κύπρο, μέχρι το Χονγκ Κονγκ και την Σιγκαπούρη..... Κεντρικά πρόσωπα της υπεξαίρεσης φέρονται οι Αχιλλέας Φλώρος και Αριστείδης Φλώρος (ο οποίος είναι ακόμη προφυλακισμένος) ο Βασίλης Μηλιώνης, ο Στέφανος Σιαφάκας (προφυλακισμένος) ο Χαράλαμπος Σμυρλιάδης και άλλοι...

Στην πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι «η εν λόγω περιγραφόμενη πράξη τελέστηκε εκ μέρους των κατηγορουμένων υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις καθόσον το προϊόν αυτής είναι ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας και εκτήθη κατά κατάχρηση της θέσεως των ως άνω ανωνύμων εταιρειών στο επιχειρηματικό πεδίο της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας δια της συστηματικής και επανειλημμένης μη απόδοσης των οφειλομένων κατά περίπτωση ποσών, και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δυσμενή χρονική συγκυρία για τη χώρα, ενόψει της οικονομικής κατάστασης την οποία έχει αυτή περιέλθει, λόγω της μεγάλης υστέρησης που εμφανίζουν τα κρατικά έσοδα, της τρέχουσας δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και της διαρκώς καταρρέουσας ρευστότητας, σε σημείο που κατέστη ορατός ο κίνδυνος αφενός μεν της αδυναμίας πληρωμής των υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου, αφετέρου δε της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας».

Υπεθυμίζεται ότι με σύμφωνη γνώμη του ανακριτή Διαφθοράς και του αρμόδιου εισαγγελέα, είχαν κριθεί για την υπόθεση προφυλακιστέοι μετά τις απολογίες τους έξι κατηγορούμενοι, στελέχη των δύο εταιρειών.

Οι τέσσερις από αυτούς αποφυλακίστηκαν με χρηματικές εγγυήσεις και όρους, μετά την συμπλήρωση του πρώτου εξαμήνου κράτησης τους. Για τους υπευθύνους της Energa Aριστείδη Φλώρο και Στέφανο Σιαφάκα που παραμένουν στη φυλακή, το βούλευμα διατάσσει την παράταση της κράτησης τους και τρίτο εξάμηνο, καθώς όπως εκτιμάται, εντός αυτού του χρονικού διαστήματος θα έχει προσδιοριστεί η δίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...