Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Ντροπή: Υπόσχονται δουλειά σε ανέργους και τους παίρνουν χρήματα!

Πολύ ακριβά πουλούν την… ελπίδα κάποιοι επιτήδειοι, οι οποίοι ζητούν χρήματα για να βοηθήσουν ανέργους να βρουν δουλειά, όμως τελικά… άνθρακας ο θησαυρός!


Ένα τέτοιο γραφείο ευρέσεως –ανύπαρκτης- εργασίας βρίσκεται σε κτίριο της οδού Λιοσίων, στην Αθήνα, όπου κανείς δεν μπαίνει χωρίς ραντεβού.

Στην είσοδο βρίσκεται ένας εύσωμος άντρας με ξυρισμένο κεφάλι και ρωτάει ποιος σε περιμένει.  Στον πρώτο όροφο άλλος ένας υπεύθυνος ασφαλείας επιτηρεί τον χώρο.

Οι άνεργοι που πηγαίνουν εκεί να βρουν δουλειά στο εξωτερικό πρέπει να καταβάλλουν 150 ευρώ για την προετοιμασία φακέλου μετανάστευσης. Όπως τους λένε ακόμα και χωρίς προϋπηρεσία θα βρουν δουλειά.

Όμως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ΤΟ 50% των Ελλήνων που μετανάστευσαν στη Γερμανία το 2011 επέστρεψαν στην Ελλάδα σε έναν χρόνο, αδυνατώντας να προσαρμοστούν ή να βρουν δουλειά, ενώ στο 43% αυξήθηκαν οι Έλληνες και Πορτογάλοι οικονομικοί μετανάστες στη Γερμανία πέρσι σε σχέση με το 2011.

Το συγκεκριμένο γραφείο στην οδό Λιοσίων ξεκαθαρίζει στους πελάτες του: «Υπάρχει έτοιμη δουλειά για εσάς. Συνεργαζόμαστε με Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Κεντρική Ευρώπη. Το πολύ σε 15 ημέρες σάς έχουμε εργοδότη. Εκείνος καλύπτει το 90% του αεροπορικού εισιτηρίου, τα έξοδα διαμονής και διατροφής για έναν χρόνο και σας δίνει τρία μηνιάτικα μπροστά. Εμείς δεν ψάχνουμε δουλειά, έχουμε δουλειά για εσάς... Δεν παίρνουμε μίζα εμείς. Αυτό είναι το κόστος για να φτιάξουμε το βιογραφικό σας, να μεταφράσουμε το πτυχίο σας και να σας βγάλουμε φωτογραφίες για τον φάκελό σας… Είμαστε σαφείς, δεν αποτελούμε γραφείο ευρέσεως εργασίας, αλλά μεταναστευτική εταιρεία».

Παρόλα αυτά, η εταιρία είναι δηλωμένη ως  «ανώνυμη εταιρεία ευρέσεως εργασίας - υπηρεσιών Ιντερνέτ - τηλεμάρκετινγκ - εισαγωγές - εξαγωγές». Ως σκοπό της αναφέρει την «εύρεση εργασίας για την Ελλάδα και το εξωτερικό», ενώ παράλληλα υπάλληλοί της εμπορεύονται οικιακές συσκευές και παρουσιάζονται ως σύμβουλοι μετανάστευσης και διοργανωτές σεμιναρίων «καλών τρόπων και καλής συμπεριφοράς (savoir vivre)».

«Τους μαζεύουμε από τον δρόμο!»

Ο Φίλιππος Τσουρουπάκης ζει στη Νορβηγία από τα τέλη του '80, τότε που όπως λέει αρκετοί Έλληνες αποκαλούσαν τον τόπο διαμονής του «Βόρειο Πόλο». «Ήμασταν περίπου 150 μετανάστες εδώ προ κρίσης και έχουμε φτάσει τους 4.000. Δυστυχώς έρχονται αρκετοί με ελάχιστη γνώση της γλώσσας και λιγοστά χρήματα. Νομίζουν ότι εδώ θα βρουν τη Γη της Επαγγελίας», τονίζει σε τηλεφωνική μας επικοινωνία. «Εχουμε μαζέψει άτομα από τον δρόμο. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όπως μπορούμε, αλλά και ο σύλλογός μας από το 1972 στεγάζεται στο υπόγειο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο συναγωνισμός ανάμεσα στους μετανάστες εδώ είναι τεράστιος. Δεν αναζητούν δουλειά μόνο οι Ελληνες. Είναι εδώ και άλλοι λαοί από τη Νότια Ευρώπη, Αφρικανοί, Ιρακινοί και πολιτικοί πρόσφυγες».

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γραφείων Ευρέσεως Εργασίας ιδρύθηκε το 2004, με σκοπό όπως παρατηρεί ο πρόεδρός του, Αθανάσιος Κοτταράς, «να διορθώσει το πρεστίζ του κλάδου» και πράγματι οι συμμετέχοντες σε αυτό κάνουν ότι μπορούν, όμως δεν είναι εύκολο να ελέγχουν τους πάντες.

Πηγή: Τα Νέα
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...