Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Λύση εντός 48 ωρών σε έξι ανοικτά ζητήματα αναζητεί η κυβέρνηση

Εξι ανοικτά θέματα βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ οικονομικού επιτελείου και των επικεφαλής της τρόικας. Ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να κλείσουν το ταχύτερο δυνατόν, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας την Πέμπτη θα βρίσκεται στο Eurogroup και την Παρασκευή είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσουν οι επικεφαλής της τρόικας από την Αθήνα.

Απώτερος στόχος αυτού του χρονοδιαγράμματος είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι εκθέσεις αξιολόγησης της τρόικας έως τις 31 Ιουλίου, ώστε την 1η Αυγούστου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης που του αναλογεί (1,8 δισ. ευρώ). Εάν αυτό δεν συμβεί έως την 1η Αυγούστου, το Ταμείο δεν θα μπορεί να στηρίξει το ελληνικό πρόγραμμα, δεδομένου ότι θα υπάρχει χρηματοδοτικό κενό για τους επόμενους 12 μήνες. Και τότε η Ευρωζώνη θα πρέπει να βρει τρόπο να καλύψει το κενό αυτό άμεσα, με το ΔΝΤ να πιέζει στην περίπτωση αυτή για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα.

Στις δύο συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο, υπό τη σκιά των αποφάσεων για την ΕΡΤ και εν αναμονή των πολιτικών εξελίξεων, δεν ελήφθη καμία απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα «καυτά» ζητήματα παραπέμφθηκαν για μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Αρμόδια στελέχη σημείωναν ότι το ζήτημα της ΕΡΤ αναφέρθηκε στις συσκέψεις, αλλά μόνο στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα. Στις συσκέψεις έγινε μία καταρχήν αναφορά σε όλες τις δράσεις που η τρόικα θεωρεί ως σημαντικές για τον τρέχοντα έλεγχο. Τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα αφορούν:

1. Τον φορολογικό μηχανισμό. Η τρόικα ζήτησε στοιχεία για να διαπιστώσει κατά πόσο είναι εξασφαλισμένα τα έσοδα που έχουν προβλεφθεί από τα φορολογικά μέτρα για το δεύτερο εξάμηνο και ειδικά για το τέλος επί των ακινήτων που προβλέπει κάποιες εξαιρέσεις και είναι μειωμένο κατά 15% σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας ζήτησαν στοιχεία για την πορεία των εσόδων και τις προβολές που γίνονται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Από την ελληνική πλευρά, δόθηκε ένα πρώτο σχέδιο για το χρονοδιάγραμμα όλων των αλλαγών, το οποίο θα αποτελέσει και τη βάση των επόμενων συζητήσεων.

Παράλληλα, μείζονος σημασίας είναι και η αναδιοργάνωση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Επίσης, στις συζητήσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο, η τρόικα ζήτησε και λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοστεί ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων που θα τεθεί σε ισχύ από το 2014, αλλά και σε τι κατάσταση βρίσκεται ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος.

2. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας ζήτησαν λεπτομερή στοιχεία για την πορεία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, αλλά και για το σχέδιο ενσωμάτωσης των μικρών τραπεζών από τις 4 συστημικές τράπεζες που θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί έως το τέλος Ιουλίου.

3. Τις αποκρατικοποιήσεις. Υπάρχει έντονη ανησυχία για τις καθυστερήσεις στην εκτέλεση του προγράμματος, μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις με τη ΔΕΠΑ. Γι’ αυτό και η τρόικα ζητεί λεπτομέρειες για το πώς η κυβέρνηση θα καταφέρει φέτος να επιτύχει τον στόχο των εσόδων, ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

4. Τη μη εφαρμογή μέτρων που έχουν συμφωνηθεί. Επί της ουσίας το πρόβλημα είναι η εισφορά 1 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ που η κυβέρνηση δεν θέλει να επιβάλει και η τρόικα περιμένει τις παρεμβάσεις που θα καλύψουν το κενό που αφήνει η μη εφαρμογή της.

5. Την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, αν και στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι οποιοδήποτε πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί από το αποθεματικό που υπάρχει στον προϋπολογισμό.

6. Το πρόγραμμα απολύσεων. Μέχρι τέλος Ιουνίου θα έπρεπε να είχαν απολυθεί 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Στόχος που επιτυγχάνεται με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Ωστόσο, η τρόικα ζητεί να ενημερωθεί για το πώς θα εφαρμοστεί η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα μετά, αφού μέχρι το τέλος του 2013 θα πρέπει να έχουν απολυθεί άλλοι 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι και μέσα στο 2014 άλλοι 11.000 συνολικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...