Η απομάκρυνση από το Δημόσιο περίπου 4.000 επίορκων υπαλλήλων δείχνει διαρκώς να αναβάλλεται, μολονότι οι απολύσεις στις δημόσιες υπηρεσίες αποτελούν μία από τις βασικές εκκρεμότητες στον επικείμενο κύκλο συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.
«Εκτός λειτουργίας», παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των πιστωτών για άμεση απομάκρυνση των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, παραμένουν τα πειθαρχικά συμβούλια τεσσάρων κομβικών υπουργείων.
Λίγες ημέρες πριν από την έλευση του κλιμακίου της τρόικας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Αντώνης Μανιτάκης έχει εξαπολύσει πολλές φορές «μύδρους» κατά των «επίορκων», επισημαίνοντας σε όλους τους τόνους ότι «θα τεθούν εκτός Δημοσίου», οι σχετικές διαδικασίες παραμένουν «παγωμένες», τουλάχιστον για τα υπουργεία Εργασίας, Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα, τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια αυτών των υπουργείων δεν συνεδριάζουν, καθώς οι δικαστικοί λειτουργοί που συμμετέχουν σε αυτά παραιτήθηκαν και δεν αντικαταστάθηκαν.
Επίρριψη ευθυνών
Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιρρίπτουν ευθύνες στον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, ο οποίος, σύμφωνα με τον νόμο, είναι υπεύθυνος για την αντικατάσταση των δικαστικών λειτουργών. Ωστόσο, γεγονός παραμένει ότι οι διαδικασίες για τα συγκεκριμένα υπουργεία παραμένουν στάσιμες, την ώρα που βάσει του σχεδίου που κατήρτισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι επίορκοι αναμένεται να αποτελέσουν μία εκ των βασικών «δεξαμενών» για τη συμπλήρωση του αριθμού των απολύσεων που ζητεί η τρόικα.
Την ίδια ώρα, πάντως, αρμόδια στελέχη υποστηρίζουν ότι το «νέο» σχέδιο για την κινητικότητα «ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις των πιστωτών», καθώς προβλέπει να μπουν στη διαδικασία όχι 25.000, όπως ζητείται από τη μνημονιακή σύμβαση, αλλά πάνω από 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι.
Ως προς τις απολύσεις, που μαζί με την υλοποίηση της κινητικότητας αποτελούν προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης, σύμφωνα με πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι αποτελεί βασικό σημείο τριβής με τους πιστωτές, το υπουργείο εξακολουθεί να μην έχει συγκεκριμένο αριθμό.
Ωστόσο, βάσει του «αναβαθμισμένου» σχεδίου Μανιτάκη, υπολογίζεται ότι αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι θα τεθούν εκτός Δημοσίου μέχρι τα τέλη του έτους ως «επίορκοι», αλλά και από τη διαδικασία της αξιολόγησης του προσωπικού (πλαστά πιστοποιητικά).
Επί του παρόντος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, συνολικά 4.000 περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων ελέγχονται για πειθαρχικά, αλλά και ποινικά παραπτώματα. Οι υποθέσεις αυτές εκτιμάται ότι θα έχουν τελεσιδικήσει μέχρι τα τέλη του έτους.
Ειδικότερα, στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια εκκρεμούν 1.550 υποθέσεις, ενώ στο μοναδικό (!) δευτεροβάθμιο συμβούλιο εκκρεμούν συνολικά 450 υποθέσεις και υπολογίζεται ότι εβδομαδιαίως εξετάζονται 10-15 υποθέσεις.
Επιπλέον, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέστειλε στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης το σύνολο των περίπου 1.900 περιπτώσεων υπαλλήλων σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί δίωξη για βαρύτατα αδικήματα. Οι υποθέσεις αυτές εκκρεμούν από το 2007 ενώπιον του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και μέχρι σήμερα παρέμεναν ανέλεγκτες.
Της Ευας Καραμανωλη/ www.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Κάντε το σχόλιό σας!