Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Ιδιωτικά ιατρεία: Ουρές από άνδρες που είχαν απροφύλακτοι επαφές

Στον ιδιωτικό τομέα οδηγούνται τις τελευταίες δύο εβδομάδες χιλιάδες άνδρες που ζητούν - μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις με ιερόδουλη - να μάθουν αν έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS.

Στα ιδιωτικά εργαστήρια η ζήτηση έχει δεκαπλασιαστεί μετά την αποκάλυψη ότι 36 διαπιστωμένα μέχρι την Παρασκευή και πιθανότατα πολύ περισσότερες ακόμα ιερόδουλες είναι θετικές στον ιό. Από την μία, τα εργαστήρια και οι μονάδες ειδικών λοιμώξεων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ μπορούν να δεχθούν μέχρι ένα συγκεκριμένο αριθμό ατόμων. Από την άλλη, ο κόσμος προτιμά τον ιδιωτικό τομέα, διότι εκεί νιώθει πιο «ανώνυμος» και κατ' επέκταση πιο προστατευμένος.

«Οι μονάδες ειδικών λοιμώξεων των Νοσοκομείων λειτουργούν οριακά και τον τελευταίο χρόνο ασφυκτικά, διότι έχουν αυξηθεί, από το 2011 και μετά, οι οροθετικοί χρήστες, οι οποίοι έχουν πολλαπλά προβλήματα υγείας. Το Νοσοκομείο μας δεν μπορεί να αντέξει όλη αυτή τη ζήτηση. Άλλες μονάδες μπορούν και άλλες όχι», δηλώνει ο διευθυντής της Ε' Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» κ. Αθ. Σκουτέλης.

Στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου παρακολουθούνται σε σταθερή βάση 800 οροθετικοί. Επίσης, εφαρμόζεται, δύο φορές την εβδομάδα, σύστημα ανωνύμου ελέγχου. Σε αυτό το σύστημα εντάσσονται οι άνδρες που απευθύνονται τις τελευταίες εβδομάδες στον «Ευαγγελισμό» προκειμένου να υποβληθούν στις ειδικές εξετάσεις για το AIDS. Εκεί εξυπηρετούνταν παλαιότερα 30 άτομα την εβδομάδα και σήμερα 50.

«Κάνουμε προσπάθεια τα τους εξυπηρετήσουμε όλους. Οταν όμως, αυτό δεν είναι εφικτό τους παραπέμπουμε σε άλλες μέρες ή σε άλλες μονάδες», αναφέρει ο κ. Σκουτέλης, σημειώνοντας ότι στην Αττική οι μονάδες ειδικών λοιμώξεων δεν ξεπερνούν τις 12.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» κ.Βασ. Παπαρίζο, τον τελευταίο καιρό υπάρχει πολύ αυξημένη κίνηση στη Μονάδα.

«Δυστυχώς, στη μονάδα δεν έχουμε περιθώριο να εξυπηρετήσουμε άλλους ανθρώπους. Το κακό έγινε διότι πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν καταλάβει καλά καλά τι έχουν κάνει, προσέρχονται στις μονάδες των Νοσοκομείων για να εξεταστούν. Ένα "κοπάδι" πανικοβλημένοι άνθρωποι…».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της μονάδας του Νοσοκομείου «Ερυθρός» κ. Μαρ. Λαζανάς, συμφωνεί μεν ότι υπάρχει κάποια αύξηση των προσερχόμενων στα Νοσοκομεία, αλλά σημειώνει ότι το σύστημα δεν έχει «κλατάρει», καθώς οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτονται, στην πλειοψηφία τους, ιδιωτικά εργαστήρια. Όπως εξηγεί, πολύς κόσμος νιώθει καλύτερα όταν επισκέπτεται ένα ιδιωτικό εργαστήριο από μία μονάδα ειδικών λοιμώξεων. Στην τελευταία πάει κάποιος για έναν και μόνο λόγο…

Εκρηκτικό μείγμα…

Το τελευταίο έτος δύο ομάδες πολιτών «high risk», αυτές των τοξικομανών και των εκδιδόμενων γυναικών έχουν κάνει ένα εκρηκτικό μείγμα.

Όπως επισημαίνει η πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) κυρία Μένη Μαλλιώρη, το 2012 αυξάνεται ο αριθμός των οροθετικών χρηστών ναρκωτικών ουσιών. Η πρόβλεψη είναι - σημειώνει - ότι μέχρι το τέλος του έτους ο αριθμός των οροθετικών τοξικομανών θα υπερβεί αυτόν των οροθετικών ομοφυλόφιλων, που μέχρι πρότινος κρατούσε τα σκήπτρα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το 2011 δηλώθηκαν 340 οροθετικοί ομοφυλόφιλοι άνδρες και 241 χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών - φορείς του ιού HIV. Η εικόνα αντιστράφηκε το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους. Οι οροθετικοί ομοφυλόφιλοι άνδρες δεν υπερβαίνουν τους 85, ενώ οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών - φορείς του ιού του AIDS έχουν ήδη φθάσει τους 115.
lamiareport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...