Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Κατά 40% αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες με την οικονομική κρίση

Toν κώδωνα του κινδύνου για την οξύτατη διάσταση που έχουν λάβει οι αυτοκτονίες στα περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα στη χώρα μας, κρούει με ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ευρωβουλευτής κα Ρόδη Κράτσα.

Η κα Κράτσα τονίζει τις συνέπειες που έχει στη ζωή και την υγεία των πολιτών η εργασιακή ανασφάλεια λόγω της οικονομικής κρίσης και τα αδιέξοδα που δημιουργούνται σε πολλές προσωπικές περιπτώσεις και ζητά να υπάρξει εκστρατεία ενημέρωσης και μέτρα πρόληψης κατά των αυτοκτονιών σε όλη την Ευρώπη.

«Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ποσοστό των αυτοκτονιών μειώθηκε ετησίως κατά 1,9% από το 2000 έως το 2008. Σύμφωνα όμως με μία πρόσφατη έρευνα το ποσοστό των αυτοκτονιών στην Ευρώπη μετά την έναρξη της κρίσης, θα είναι εντυπωσιακά αυξημένο. Έτσι κατά τη διάρκεια της περιόδου 2007- 2009 που η ανεργία αυξήθηκε στα 27 κράτη μέλη κατά 35%,το ποσοστό των αυτοκτονιών αυξήθηκε τουλάχιστον 5%» τονίζει η κα Κράτσα.

Στην Ελλάδα που έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από την κρίση και υποβάλλεται σε μία βίαιη λιτότητα, όπως αναφέρει η κα Κράτσα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο έχει παρατηρηθεί αύξηση του ποσοστού των αυτοκτονιών κατά 40%. Επίσημες επιστημονικές μελέτες συνδέουν την αύξηση των ψυχικών διαταραχών και των αυτοκτονιών με την απώλεια εργασίας και τα οικονομικά προβλήματα.

Η ευρωβουλευτής ζητά να πληροφορηθεί από την Επιτροπή εάν διαθέτει επεξεργασμένα στοιχεία σχετικά με τις συνέπειες από την οικονομική υποβάθμιση και κοινωνική αποσταθεροποίηση και ιδιαίτερα τις επιπτώσεις στην υγεία των Ευρωπαίων πολιτών ενώ ζητά από την Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο συλλογής δεδομένων για τις περιπτώσεις των αυτοκτονιών και των αποπειρών αυτοκτονίας στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα καλεί την Επιτροπή να αναλάβει εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η οικονομική κρίση στην υγεία τους και τους τρόπους άμυνας και ζητά να ληφθούν από τα κράτη μέλη μέτρα βοήθειας και πρόληψης πάνω σε αυτόν τον τομέα.

«Η εργασιακή ανασφάλεια, το βάρος των υποχρεώσεων και η οικονομική αβεβαιότητα έχει φέρει πολλούς συνανθρώπους μας σε αδιέξοδο. Η αυτοκτονία μπορεί να προληφθεί, δεν είναι μία μοιραία κατάληξη. Για αυτό οφείλει η πολιτεία και οι κοινωνικοί φορείς να παίξουν ουσιαστικό ρόλο λαμβάνοντας μέτρα στήριξης, βοήθειας και πρόληψης για εκείνους που βρίσκονται σε αδύναμη θέση. Αυτά πρέπει να υποστηριχθούν και από την Ευρωπαϊκή Ένωση» αναφέρει η κα Κράτσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...