Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

«Βομβαρδισμένο» τοπίο το κέντρο της Αθήνας

«Βομβαρδισμένο» τοπίο θυμίζει το κέντρο της Αθήνας μετά τα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες με συγκρούσεις, λεηλασίες, εμπρησμούς σε καταστήματα και τράπεζες και ευρεία χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ανέφερε ότι οι καταστροφές είναι αντίστοιχες εκείνων του Δεκεμβρίου του 2008, σημειώνοντας πως η δημόσια υποδομή αλλά και τα εμπορικά καταστήματα στις οδούς Σταδίου, Πανεπιστημίου και Ακαδημίας έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.
Ο κ. Καμίνης δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών, ενώ τόνισε ότι ο δήμος θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει όσους επλήγησαν. «Το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε είναι ότι αυτό δεν θα κάμψει το ηθικό των κατοίκων της Αθήνας», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την αστυνομία, κατά τη διάρκεια των χθεσινών συγκεντρώσεων και πορειών στο κέντρο της Αθήνας, πολυπληθείς ομάδες ατόμων, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, που βρίσκονταν ανάμεσα στους διαδηλωτές, επιτέθηκαν με σφοδρότητα στις αστυνομικές δυνάμεις, αρχικά στη Πλατεία Συντάγματος και στη συνέχεια σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας με βόμβες μολότοφ, πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα.
Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων προκάλεσαν εμπρησμούς τουλάχιστον σε 45 κτήρια και καταστήματα, πολλούς εκ των οποίων ταυτόχρονα, ενώ σε άλλα προκάλεσαν φθορές, σε κάποια από τα οποία αφαίρεσαν αντικείμενα και εμπορεύματα.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι αστυνομικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση και την απώθηση των επιτιθεμένων έκαναν χρήση δακρυγόνων μέσων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις συνόδευσαν Πυροσβεστικά οχήματα, προκειμένου να φθάσουν αυτά ακώλυτα στους χώρους εκδήλωσης των πυρκαγιών, δεδομένου ότι οι ταραχοποιοί και μερίδα του συγκεντρωμένου πλήθους δεν επέτρεπαν την προσέγγισή τους στα σημεία αυτά. Παράλληλα αστυνομικές δυνάμεις απεγκλώβισαν πολίτες που βρίσκονταν εντός κτιρίων που είχαν προκληθεί εμπρησμοί.
Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων συνελήφθησαν, μέχρι στιγμής, 67 άτομα για επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών, δολιοφθορές κατά κτηρίων και καταστημάτων, καθώς και κλοπές αντικειμένων και εμπορευμάτων από καταστήματα. Παράλληλα προσήχθησαν από διάφορες περιοχές της Αθήνας και εξετάζονται άλλα 75 άτομα.
Σύμφωνα με την αστυνομία, από τις επιθέσεις τραυματίσθηκαν 68 αστυνομικοί, από μολότοφ, πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε Νοσοκομεία.
Επιπλέον, τριάντα πέντε πολίτες τραυματίστηκαν στα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Ειδικότερα, έχουν μεταφερθεί 25 πολίτες στο Νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς» και 10 πολίτες στο Νοσοκομείο «Η Σωτηρία». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όλοι τους είναι σε καλή κατάσταση και μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών θα λάβουν εξιτήριο.
Παράλληλα, τη χρήση χημικών με επιβλαβείς ουσίες εναντίον των διαδηλωτών κατήγγειλαν ο Ιατρικός Συλλογος της Αθήνας και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.
Κάλεσαν τις εισαγγελικές αρχές «να εξετάσουν πως οι ανήμποροι συμπολίτες που έλαβαν μέρος σε μια ειρηνική διαδήλωση, υπέστησαν την όποια επιβάρυνση από την εισπνοή των επιβλαβών αυτών ουσιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...