Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Ο Πατριάρχης στην Τουρκική βουλή για το νέο σύνταγμα

Ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος θα εμφανιστεί -άνευ απροόπτου- την ερχόμενη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στην ειδική επιτροπή της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης η οποία διαμορφώνει το νέο σύνταγμα και θα παρουσιάσει τις θέσεις όλων των θρησκευτικών μειονοτήτων της Τουρκίας για τις νέες θεσμικές αλλαγές της χωράς. Είναι η πρώτη φορά που το τουρκικό νομοθετικό σώμα θα ακούσει τα σχετικά αιτήματα των χριστιανών, Εβραίων, Ασσυρίων και άλλων μειονοτήτων.


Αρχικά επρόκειτο ο οικουμενικός πατριάρχης να προβάλει τις απόψεις και τα αιτήματα της ελληνορθόδοξης μειονότητας αλλά, ύστερα από συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές, κρίθηκε σκόπιμο να είναι ευρύτερου περιεχομένου η παρέμβαση του.

Πληροφορίες τουρκικών πηγών αναφέρουν ότι το «πακέτο παρατηρήσεων και αιτημάτων» του πατριάρχη Βαρθολομαίου περιλαμβάνει ζητήματα σχετικά με τα αρνητικά και υβριστικά σχόλια εναντίον μη μουσουλμάνων που υπάρχουν στα σχολικά βιβλία, θέτει το ζήτημα της μόρφωσης νέων κληρικών όλων των θρησκειών με ιδιαίτερη μνεία στο άνοιγμα της σχολής της Χάλκης και της οικονομικής ενίσχυσης των θρησκευτικών σχολών από το ειδικό κρατικό ταμείο, όπως γινόταν ως το 1974.

Ιδιαίτερα τονίζεται ότι ο πατριάρχης θα ζητήσει να απαλειφθούν ρατσιστικές και άλλες εκφράσεις από την δημόσια εκπαίδευση και την γραφειοκρατία οι οποίες «μοιραία προκαλούν το μίσος και το έγκλημα όπως λ.χ. ότι οι Αρμένιοι και οι Έλληνες έπληξαν την Τουρκία από τα νώτα», λέξεις οι οποίες οδήγησαν και στην δολοφονία του αρμένικης καταγωγής Τούρκου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ τον Ιανουάριο του 2007.

Οι ίδιες πήγες σημειώνουν ότι οι θρησκευτικές κοινότητες ζητούν -και ο πατριάρχης θα τονίσει αυτό το αίτημα- να έχουν το δικαίωμα και οι μη μουσουλμάνοι να καταλαμβάνουν δημόσια αξιώματα στην Τουρκία.

Σχολιάζοντας θετικά το πατριαρχικό διάβημα ο αρθρογράφος της Zaman δεν κρύβει την απογοήτευση του επειδή στα αιτήματα των μειονοτήτων που θα παρουσιάσει ο Βαρθολομαίος «δεν περιλαμβάνεται ένας οδικός χάρτης για την εξασφάλιση της επιβίωσης τους. Για παράδειγμα, ένα αίτημα να αλλάξουν μερικά βασικά άρθρα του τουρκικού Νομού ώστε να δοθεί η δυνατότητα στο ιδρύματα τους να αποκτήσουν νομικό καθεστώς, η απουσία του οποίου αποτελεί τη ρίζα των περισσότερων προβλημάτων τους».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...