Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

«Υγρός τάφος» ο Εβρος για 76 μετανάστες

Ελληνικά: Ο Ποταμός Έβρος, όπως φαίνεται από τ...
Image via Wikipedia
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ
Τις σορούς ταλαιπωρημένων και εξουθενωμένων λαθρομεταναστών «ξεβράζει» κυρίως τους χειμωνιάτικους μήνες ο ποταμός Εβρος, ενώ οι αστυνομικοί έχουν εντοπίσει ακόμη και «κοκαλωμένους» αλλοδαπούς, οι οποίοι πάγωσαν από το κρύο «στο δρόμο» προς μια καλύτερη ζωή.
Το φυσικό αυτό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει μετατραπεί σε τάφο για περισσότερους από 76 μετανάστες τα τελευταία δύο χρόνια, είτε γιατί οι διακινητές παράτησαν τις ομάδες που συνόδευαν πριν φτάσουν στην ελληνική όχθη είτε γιατί κάποιοι μετανάστες θέλησαν να περάσουν μόνοι τους, χωρίς όμως να γνωρίζουν τις αμέτρητες «παγίδες» που κρύβει το ποτάμι. Δε λείπουν και οι περιπτώσεις δουλεμπόρων που πετούν στο νερό για παραδειγματισμό όσα άτομα αρνούνται να πληρώσουν. Οπως προκύπτει από στοιχεία των αστυνομικών διευθύνσεων Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, το 2010 εντοπίστηκαν συνολικά 51 πτώματα λαθρομεταναστών, ενώ φέτος μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου είχαν αναφερθεί περίπου 25 ακόμη θάνατοι.

Δε γνωρίζουν τα ασφαλή «μονοπάτια»
Αξιωματικοί επισημαίνουν πως οι περισσότεροι θάνατοι σημειώνονται στην προσπάθεια των λαθρομεταναστών να περάσουν μόνοι τους από την Τουρκία στο ελληνικό έδαφος, με συνέπεια να χάνουν τις δυνάμεις τους και να πνίγονται. «Το ποτάμι κρύβει πολλές παγίδες. Μπορεί να χτυπηθούν από κάποιον κορμό δέντρου, να κολλήσουν στη λάσπη ή να πιαστεί η βάρκα τους κάπου και να σκάσει. Αλλοι προσπαθούν να περάσουν περπατώντας, αλλά ''πέφτουν'' σε κάποιο βαθύ σημείο και πνίγονται, γιατί δε γνωρίζουν κολύμπι», αναφέρει στέλεχος της ΕΛΑΣ. Ο ίδιος εξηγεί πως οι διακινητές, επειδή ακριβώς κάνουν τα ίδια δρομολόγια εκατοντάδες φορές, γνωρίζουν σχεδόν κάθε σπιθαμή του ποταμού, με αποτέλεσμα να περνάνε τους λαθρομετανάστες από ασφαλή «μονοπάτια».
Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες λαθρομετανάστες περνούν μόνοι τους με πλαστικές φουσκωτές βάρκες, τις οποίες υπερφορτώνουν, με αποτέλεσμα να αναποδογυρίζουν πριν φτάσουν στην όχθη. «Δυστυχώς, είχαμε αρκετά τέτοια περιστατικά. Οσοι καταφέρουν να βγουν ζωντανοί από το νερό μας πληροφορούν για τον αριθμό των αγνοούμενων συμπατριωτών τους. Κάποια πτώματα εντοπίζονται, κάποιοι όμως δεν έχουν βρεθεί ποτέ», τονίζει συνοριοφύλακας. Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες, δε λείπουν και οι περιπτώσεις στις οποίες οι ίδιοι οι δουλέμποροι πετούν στο νερό λαθρομετανάστες, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να εκφοβίσουν τους υπόλοιπους, ώστε να πληρώσουν τα χρήματα που χρωστούν.

Παγιδευμένοι σε νησίδες
Αλλες φορές οι διακινητές από φόβο μη συλληφθούν εγκαταλείπουν τους λαθρομετανάστες πριν φτάσουν στην ελληνική όχθη. Τόσο πέρυσι όσο και φέτος συνοριοφύλακες εντόπισαν σε νησίδες στη μέση του Εβρου ομάδες αλλοδαπών, μεταξύ των οποίων και γυναίκες με τα παιδιά τους, που προσπαθούσαν να σωθούν. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που συνέβη τον περσινό Οκτώβριο, όταν 42 λαθρομετανάστες, μεταξύ των οποίων και τρία μικρά παιδιά, παγιδεύτηκαν σε νησίδα, ενώ το νερό γύρω τους ανέβαινε απειλητικά εξαιτίας των βροχοπτώσεων που είχαν σημειωθεί την περίοδο εκείνη. Κάποιοι από αυτούς είχαν σκαρφαλώσει στα δέντρα, προσπαθώντας να σωθούν, ενώ γυναίκες και παιδιά έκλαιγαν και καλούσαν σε βοήθεια. Οι συγκεκριμένοι λαθρομετανάστες ήταν τυχεροί, γιατί τελικά διασώθηκαν, ωστόσο πολλοί άλλοι έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή στο ποτάμι, για να εντοπιστούν αργότερα τα πτώματά τους «ξεβρασμένα» σε κάποιο σημείο της ελληνικής όχθης.
aggelioforos.gr

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...