Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013

Σε ίδρυμα στη Βουλγαρία θα πάει η μικρή «Μαρία»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες κι ενέργειες για την επιστροφή της μικρής Μαρίας στη χώρα, δήλωσε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της δημόσιας βουλγαρικής τηλεόρασης ΒΝΤ ο αρμόδιος υπουργός Κρίστιαν Βιγκένιν, μιλώντας για την υπόθεση του μικρού κοριτσιού που βρέθηκε σε καταυλισμό Ρομά στην περιοχή της Λάρισας κι, όπως αποδείχθηκε από το τεστ DNA, οι βιολογικοί της γονείς είναι ένα ζευγάρι Βούλγαρων Ρομά.

Ο επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας ανέφερε - μεταξύ άλλων - ότι στη διάρκεια της τετράμηνης θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών δεν έχουν προκύψει ή τεθεί υπόψη του ανάλογες περιπτώσεις, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν το υπουργείο του οποίου προΐσταται έχει αναλάβει κάποια δράση αναφορικά με θέματα που σχετίζονται με εμπορία βρεφών, σχολίασε πως η διερεύνηση τέτοιου είδους εγκληματικής δραστηριότητας ανήκει στις αρμοδιότητες του υπουργείου Εσωτερικών και των υπόλοιπων αρμόδιων υπηρεσιών ασφαλείας της Βουλγαρίας.

Στο μεταξύ, ευρεία δημοσιότητα δίνει ο σημερινός Τύπος της Βουλγαρίας στην ανακοίνωση της Δημόσιας Αρχής Προστασίας του Παιδιού για το θέμα, στην οποία - μεταξύ άλλων - τονίζεται πως θα αναληφθούν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την επιστροφή της μικρής Μαρίας στη Βουλγαρία. "Τα θέματα του συντονισμού των αναγκαίων βημάτων και ενεργειών προς αυτή την κατεύθυνση θα συζητηθούν από την ομάδα εργασίας που θα συγκροτηθεί για την υπόθεση αυτή, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των αρμοδίων θεσμών της χώρας" προστίθεται στην ανακοίνωση.

Διευκρινίζεται δε, ότι "συνεχίζονται οι διεργασίες με σκοπό να ληφθεί η καλύτερη δυνατή απόφαση για το μέλλον της Μαρίας: δυνητική επιστροφή στους βιολογικούς της γονείς, ανάληψη της φροντίδας του παιδιού από ανάδοχους γονείς ή εγκατάστασή του σε αρμόδιο κοινωνικό ίδρυμα της Βουλγαρίας". Στο μεταξύ, όπως δήλωσε η Ντετελίνα Κότσεφσκα, διευθύντρια του τμήματος "Ενέργειες και μέτρα προστασίας του παιδιού" στη Δημόσια Αρχή Κοινωνικής Υποστήριξης της Βουλγαρίας, οι γονείς της Μαρίας, αρνούνται κάθε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες της Βουλγαρίας γι' αυτό και "σε περίπτωση που το παιδί επιστρέψει στη Βουλγαρία, δεν πρόκειται να δοθεί στους βιολογικούς γονείς της, αλλά σε ανάδοχη οικογένεια που προσφέρθηκε να εξασφαλίσει ο γνωστός διεθνής οργανισμός υποστήριξης παιδιών σε ανάγκη, SOS".

Σύμφωνα με την ίδια, η Δημόσια Αρχή έχει αναλάβει την υπόθεση από τις 25 Οκτωβρίου και κατόπιν αξιολόγησης των συνθηκών διαβίωσης της οικογένειας Ρούσεφ (βιολογικοί γονείς της μικρής Μαρίας) έχει ληφθεί η απόφαση, τα τέσσερα από τα παιδιά της οικογένειας να δοθούν σε ανάδοχους γονείς, ένα άλλο παιδί θα ζήσει σε συγγενείς του, ενώ τα υπόλοιπα θα εγκατασταθούν σε κοινωνικό ίδρυμα. "Δυστυχώς, οι γονείς δεν δείχνουν διάθεση συνεργασίας.

Εμείς προτείναμε στη μητέρα (Σάσα Ρούσεβα) να εγκατασταθεί στο ίδρυμα 'Μάνα και μωρό' μαζί με τα δύο μικρότερα παιδιά της, αλλά εκείνη αρνήθηκε" πρόσθεσε η κ. Κότσεφσκα. Η ίδια διευκρίνισε ότι τα επιδόματα για τα παιδιά που μέχρι σήμερα λάμβανε η οικογένεια (30 λέβα ή 15 ευρώ, το μήνα) θα δίνονται, αντίστοιχα, στους φορείς που θα αναλάβουν τη διατροφή και την εκπαίδευσή τους, ενώ τα παιδιά θα επιστραφούν στους βιολογικούς τους γονείς μόλις αυτοί είναι σε θέσει να τους προσφέρουν τις αναγκαίες συνθήκες διαβίωσης. "Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το επιχείρημα, ότι, απλώς οι Ρομά ζουν σε τέτοιες συνθήκες.

Τα παιδιά δεν μπορούν να ζήσουν σε παρόμοιες συνθήκες. Θα κάνουμε το παν, η Μαρία να ζήσει ευτυχισμένη" κατέληξε η κ. Κότσεφσκα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...