Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Αύξηση-σοκ 43% στις αυτοκτονίες

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ / enet.gr

Τη θηλιά στο λαιμό των Ελλήνων βάζουν στην κυριολεξία τα σκληρά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, καθώς όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας πνιγμένοι στα χρέη αποφασίζουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους.


Η απόγνωση αυτή που επικρατεί, στα μαύρα χρόνια του Μνημονίου, έχει αυξήσει δραματικά τα ποσοστά αυτοκτονιών και οι ειδικοί με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης της Αυτοκτονίας προειδοποιούν ότι τα χειρότερα έρχονται.

Οι ειδικοί της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) κατέγραψαν αύξηση-σοκ 43% από το 2007 έως το 2011 στις αυτοκτονίες.

Συγκεκριμένα, το 2007 σημειώθηκαν 328 αυτοκτονίες (268 άνδρες και 60 γυναίκες), το 2008 373 αυτοκτονίες (268 άντρες και 65 γυναίκες), το 2009 καταγράφηκαν 391 αυτοκτονίες (333 άντρες και 58 γυναίκες), το 2010 377 αυτοκτονίες (336 άντρες και 41 γυναίκες) και το 2011 καταγράφηκαν 477 αυτοκτονίες (393 άντρες και 84 γυναίκες).

Οικονομικές δυσκολίες

Η πλειονότητα των αυτοχείρων αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες, ενώ επισήμως με βάση τα στοιχεία από τις αστυνομικές αρχές το 16,4% ανέφερε οικονομικά προβλήματα πριν βάλει τέλος στη ζωή του.

Αλματώδη στατιστικά αυτοκτονιών παρουσιάζει η Κρήτη, όπου το 2011 καταγράφηκαν 37 αυτοκτονίες, το 2012 49 αυτοκτονίες και έως τώρα το 2013 34 αυτοκτονίες. Ακολουθούν Πελοπόννησος, Αν. Μακεδονία - Θράκη και η Δυτική Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά το προφίλ όσων βάζουν τέλος στη ζωή τους είναι:

Ανεργοι 20,9%.

Δημόσιοι υπάλληλοι 7,1%.

Ιδιωτικοί υπάλληλοι 5,6%.

Ελεύθεροι επαγγελματίες 6,5%.

Φοιτητές 5,5%.

Μαθητές 4,5%.

Αγνωστη επαγγελματική κατάσταση 39,2%.

Η δραματική αυτή εικόνα φαίνεται πως μπορεί να γίνει και χειρότερη, καθώς σύμφωνα με τη ΜΚΟ «Κλίμακα», εκτιμάται ότι στην πραγματικότητα οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες από αυτές που καταγράφονται.

Το Δίκτυο Καταγραφής του Κέντρου Πρόληψης της Αυτοκτονίας κατέγραψε ήδη 231 αυτοκτονίες από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2013.

Και επειδή καθημερινά γύρω μας όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας βρίσκονται σε απόγνωση εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων, ο ψυχίατρος - ψυχοθεραπευτής Εμμανουήλ Πολυζόπουλος δίνει ορισμένες συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσουμε ένα «ύποπτο» περιστατικό: «Εάν το πρόσωπο λέει πράγματα όπως, "είμαι τόσο πιεσμένος/η, δεν μπορώ να συνεχίσω", να κάνετε άφοβα την ερώτηση: "έχεις σκέψεις αυτοκτονίας;". Θα καταλάβει έτσι ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά και ότι τον παίρνετε στα σοβαρά, ώστε πλέον να μοιραστεί τον πόνο του μαζί σας.

* Αποφύγετε να λέτε πράγματα όπως: "Εχεις τόσα πολλά για να ζήσεις ακόμα", "η αυτοκτονία σου θα βλάψει την οικογένειά σου", ή "κοίταξε τη φωτεινή πλευρά της ζωής". Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει νόημα για έναν αυτοκτονικό.

* Αποφύγετε να σοκαριστείτε, να κάνετε διάλεξη για την αξία της ζωής, ή να πείτε ότι η αυτοκτονία είναι λάθος.

* Αρνηθείτε να ορκιστείτε εχεμύθεια.

* Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια και αν ο γιατρός συνταγογραφήσει φάρμακα, βεβαιωθείτε ότι ο φίλος σας ή αγαπημένος σας ακολουθεί τις οδηγίες.

* Να είστε ενεργά κοντά του. Μη λέτε "τηλεφώνησέ μου αν χρειαστείς κάτι", είναι πολύ αόριστο. Μην περιμένετε το άτομο να σας τηλεφωνήσει ή και να ανταπαντήσει στις κλήσεις σας.

* Ενθαρρύνετε τις θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής του, όπως υγιεινή διατροφή, αφθονία ύπνου, βόλτες έξω στον ήλιο ή στη φύση για τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα. Η άσκηση είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική, δεδομένου ότι απελευθερώνει ενδορφίνες, ανακουφίζει από το στρες και προωθεί τη συναισθηματική ευεξία».

Δείτε τους σχετικούς πίνακες:

http://s.enet.gr/resources/article-files/ele_1009_006_cmyk.pdf

http://s.enet.gr/resources/article-files/ele_1009_007_cmyk.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...