Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Σαμαράς: Η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι και επιτυχία της Ευρώπης

-Η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων σε συνεργασία με Κύπρο και Ισραήλ πρωταρχικός στόχος- Υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας ακόμη και στο Κυπριακό στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου -Μάστιγα για την περιοχή η λαθρομετανάστευση

Το ενεργειακό, η εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου σε συνεργασία Ελλάδος,Κύπρου και Ισραήλ , η οικονομία, η λύση του Κυπριακού αλλά και το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και της τρομοκρατίας κυριάρχησαν στην απάντηση Σαμαρά στις δηλώσεις Ομπάμα αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης των δύο ηγετών.Οι δηλώσεις έγιναν στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου και χαρακτηριστικό είναι πως όση ώρα μιλούσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο ελληνας Πρωθυπουργός κρατούσε σημειώσεις.  
Ο Ελλημας πρωθυπουργός ξεκίνησε τις δηλώσεις του τονίζοντας πως οι δύο λαοί και οι δύο χώρες είναι κάτι περισσότερο από σύμμαχοι όχι γιατί έχουν πολεμήσει μαζί στη ιστορία για κοινό σκοπό αλλά γιατί υποστηρίζουν διαχρονικά τις ίδιες αξίες που είναι η ελευθερία, η δημοκρατία και η αυτοθυσία.

Αναφερόμενος στο μείζον θέμα των οικονομικών ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός έχει περάσει δύσκολα αλλά, οι θυσίες του δεν έγιναν μάταια.

Θα πετύχουμε τίνισε ο πρωθυπουργός και η επιτυχία της Ελλάδος θα είναι και επιτυχία της Ευρώπης. Κάνουμε συνεχείς προσπάθειες για να σταθεροποιήσουμε ένα αποσταθεροποιημένο περιβάλλον που ζούμε.
Στο επίκεντρο των προσπαθειών μας είναι η ανάπτυξη με έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους που αυτή τη στιγμή μαστίζονται από ανεργία σε ποσοστό που ξεπερνά το 60%. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης είναι και η εκμετάλλευση των φυσικών ενεργειακών αποθεμάτων σε συνεργασία με Κύπρο και Ισραήλ που θα δώσει νέες διαστάσεις στην τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

Σε ό,τι αφορά τον γεωπολιτικό τομέα, απαντώντας στον Μπάρακ Ομπάμα ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως η περιοχή μας έχει πολλά προβλήματα τα οποία θα προσπαθούμε να επιλύσουμε πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Με γνώμονα το διεθνές δίκαιο προσπαθούμε  να προχωρήσουμε και σε μια λύση του Κυπριακού προβλήματος: «Υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας ακόμα και στο Κυπριακό . Ανοίγει ένα παράθυρο συννενόησης αρκεί να μείνουμε προσηλωμένοι στη διεθνή νομιμότητα και στις αποφάσεις του ΟΗΕ», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο, η παράνομη μετανάστευση, οι εσωτερικές ταραχές σε γειτονικές χώρες αλλά και το μείζον θέμα της τρομοκρατίας είναι προβλήματα που επίσης χρήζουν αντιμετώπισης και λύσεων.

Αναφερόμενος στην ελληνική προεδρία στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 2014, ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε απέναντι στο Πρόεδρο των ΗΠΑ πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να ολοκληρωθεί η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών.

Κλείνοντας ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε τον Αμερικανό Πρόεδρο για την υποστήριξή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...