Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

ΦΑΠ με «τρελές» αντικειμενικές: Έκαναν τη Δάφνη πιο ακριβή και από την Κηφισιά!

Την ίδια στιγμή η τιμή στην Αγία Παρασκευή είναι 960 ευρώ το τ.μ. όταν στην Πεντέλη, που είναι κατεξοχήν ακριβή περιοχή, ο ΦΑΠ θα υπολογισθεί με 395 ευρώ το τ.μ.

Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου θα ξεκινήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2011 και 2012.

Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε χθες στη δημοσιότητα τις τιμές οικοπέδων με βάση τις οποίες θα υπολογισθεί ο φόρος σε 457 περιοχές όπου δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας των ακινήτων. Πρόκειται για τιμές που προσδιορίστηκαν από τις κατά τόπους Εφορίες, οι οποίες ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις είναι άδικες και «ατεκμηρίωτες», με αποτέλεσμα να παρατηρούνται μεγάλες αντιφάσεις με υψηλές τιμές σε φτηνές περιοχές που υπερβαίνουν κατά πολύ τις τιμές σε περιοχές που είναι πολύ ακριβότερες.

Αν και - σύμφωνα με τον νόμο - για τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας σε ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές όπου δεν εφαρμόζεται το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτου ως τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο λαμβάνεται η τιμή οικοπέδου που προκύπτει από τη χαμηλότερη τιμή ζώνης και τον μικρότερο Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου και συντελεστή οικοπέδου και ζώνης του οικείου δήμου ή κοινότητας, ωστόσο στα στοιχεία που απέστειλαν οι εφορίες στο υπουργείο Οικονομικών προέκυψαν αποκλίσεις από αυτές τις τιμές.

Οι εφορίες στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρησιμοποίησαν τις κατώτατες αντικειμενικές αξίες αλλά τρέχουσες εμπορικές αξίες. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως οι περισσότερες ΔΟΥ χρησιμοποίησαν συγκριτικά στοιχεία βάσει τιμών συμβολαίων και έτσι προέκυψαν πολύ χαμηλότερες τιμές (στις περισσότερες περιπτώσεις) από τις κατώτατες αντικειμενικές αξίες. Οπως τόνιζαν, οι σημερινές κατώτατες ισχύουσες αντικειμενικές αξίες είναι στις περισσότερες περιπτώσεις παρωχημένες καθώς κινούνται 30% και 40% χαμηλότερα από αυτές του 2007 λόγω των επιπτώσεων της κρίσης στις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

Χαρακτηριστική των αντιφάσεων που υπάρχουν είναι η υπόθεση των εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού οικοπέδων του Δήμου Δάφνης, όπου ο ΦΑΠ θα υπολογισθεί με τιμή 1.600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, όταν η ανώτερη αντικειμενική τιμή στην περιοχή δεν ξεπερνά τα 1.300 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ενδεικτικό είναι ότι αντίστοιχες τιμές για τον υπολογισμό του ΦΑΠ σε εκτός σχεδίου περιοχές στην Εκάλη και την Κηφισιά είναι 1.320 ευρώ το τ.μ. αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή η τιμή στην Αγία Παρασκευή είναι 960 ευρώ το τ.μ. όταν στην Πεντέλη, που είναι κατεξοχήν ακριβή περιοχή, ο ΦΑΠ θα υπολογισθεί με 395 ευρώ το τ.μ.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...