Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας το μεσημέρι


Κρίσιμη σύσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας θα έχει σήμερα στις τρεις το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. 

Στο επίκεντρο της συνάντησης, η οποία πραγματοποιείται  υπό τη σκιά των εξελίξεων στην ΕΡΤ, θα βρεθεί η πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, οι φορολογικές νομοθετικές εκκρεμότητες, η ανασυγκρότηση του φοροελεγκτικού μηχανισμού και η αναθεώρηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων μετά το ναυάγιο της ΔΕΠΑ.

Οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι επέστρεψαν χθες από τη Ρώμη, όπου είχαν μεταβεί για να ενημερώσουν το Euroworking Group για την επίτευξη των προαπαιτούμενων δράσεων που θα επιτρέψουν την εκταμίευση της δόσης των 3,3 δισ. ευρώ του Ιουνίου, θα εξετάσουν το σύνολο των εκκρεμών θεμάτων.

Το αρχικό πρόγραμμα της τρόικας προβλέπει ότι η αξιολόγησή του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί στις 21 Ιουνίου.

Έχοντας ικανοποιήσει βασικές δεσμεύσεις για την τρέχουσα αξιολόγηση, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θέτει ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων με τους δανειστές το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για έστω και προσωρινή, για διάστημα έξι μηνών, μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 23% για την εστίαση με το επιχείρημα της τόνωσης του τουρισμού αλλά και των εισπράξεων του Δημοσίου.

Αν και μέχρι στιγμής η τρόικα εμφανίζεται επιφυλακτική όσον αφορά στη σκοπιμότητα και στις παρενέργειες του μέτρου και έχει ζητήσει αναλυτικά στοιχεία για τις επιπτώσεις στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τελικά θα ληφθεί το «πράσινο φως».

«Πράσινο φως» για τη δόση των 3,3 δισ. ευρώ
Θετικό στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι το Euro Working Group, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται δηλώσεις δύο αξιωματούχων του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.

Σε δηλώσεις του προς το ίδιο πρακτορείο, ένας εκ των δύο αξιωματούχων εκτίμησε ότι «το κλείσιμο της ΕΡΤ σίγουρα βοήθησε», στην απόφαση του Eurogroup.

Η απόφαση για «προέγκριση» της δόσης ελήφθη από το Euro - Working Group, το προπαρασκευαστικό όργανο του Eurogroup, το οποίο συγκροτείται, κυρίως, από αναπληρωτές ΥΠΟΙΚ, υψηλόβαθμους αξιωματούχους και τεχνοκράτες της ευρωζώνης.

H οριστική απόφαση θα ληφθεί από το προσεχές Eurogroup που είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει στις 20 Ιουνίου.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...