Σε δύο μέτωπα θα δοθεί από την κυβέρνηση η «μάχη» κατά το α' τρίμηνο του 2013, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα με την εκταμίευση των επόμενων δόσεων: το ένα είναι η χωρίς προσκόμματα εφαρμογή του Μνημονίου, ώστε να μην προκύψει ανάγκη για νέα μέτρα το Μάριο και το άλλο η προσέλκυση επενδύσεων, που θα ανακόψουν την ανοδική τροχιά των ποσοστών ανεργίας.
Η κυβέρνηση έχει περιθώριο μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, προκειμένου να κλείσει τις εκκρεμότητες για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 9,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,2 δισ. προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και δύο δισ. ευρώ για τις ανάγκες του προϋπολογισμού.
Οι τρεις βασικές προτεραιότητες είναι η ψήφιση του φορολογικού, η ρύθμιση για τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ και η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, μέσω της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και των επιστροφών φόρου.
Κρίσιμη παράμετρος παραμένει η αύξηση των εσόδων από τη φοροδιαφυγή, με τους τεχνοκράτες της Ομάδας Δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ να έχουν ήδη πιάσει δουλειά.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην επιστολή προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης προς την Τρόικα, εάν υπάρξουν περισσότερα έσοδα από τα προβλεπόμενα, το 30% θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή του χρέους, ενώ το υπόλοιπο 70% σε μέτρα ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και της ανάπτυξης.
Για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου, προαπαιτούμενο θεωρείται η θέσπιση «οροφής» στις δαπάνες κάθε κυβερνητικού υπο-τομέα, ενώ για τα επόμενα 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το σχεδιασμό για το προσωπικό των υπουργείων, να έχει καθορίσει τις θέσεις που πλεονάζουν, αλλά και να θέσει τριμηνιαίους στόχους υποχρεωτικών εξόδων δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2014.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Κάντε το σχόλιό σας!