Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Δώρο Ζωής για 56χρονο λήπτη ήπατος λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Δώρο Ζωής για 56χρονο λήπτη ήπατος λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Παρασκευής 21/12/2012 αναφέρθηκε στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), η ύπαρξη επείγουσας ανάγκης μεταμόσχευσης ήπατος στον εν λόγω ασθενή.

Άμεσα κινήθηκαν οι διαδικασίες, από τον ΕΟΜ για την εύρεση μοσχεύματος από το εξωτερικό δεδομένου ότι τη συγκεκριμένη στιγμή δεν υπήρχε υποψήφιος δότης οργάνων στην Ελλάδα. Σε λίγες ώρες, συμβατό μόσχευμα βρέθηκε στην Ιταλία και ξεκίνησαν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να γίνει η επείγουσα μεταφορά του ασθενούς στο εξωτερικό.

Παράλληλα, και ενώ ο ασθενής προετοιμαζόταν για τη μεταφορά του στην Ιταλία, το απόγευμα της ίδιας μέρας, αναφέρθηκε στον ΕΟΜ περιστατικό δωρεάς οργάνων από το Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Παπανικολάου». Δότης ήταν γυναίκα 52 ετών, η οποία κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, από εγκεφαλική αιμορραγία.
Μετά τις απαραίτητους ελέγχους ιστοσυμβατότητας, διαπιστώθηκε ότι η δότρια είχε την ίδια ομάδα αίματος καθώς και περαιτέρω συμβατότητα με τον 56χρονο άνδρα (Α+) και έτσι στήθηκε μια γέφυρα ζωής, προκείμενου να μεταφερθεί ο ασθενής από την Αθήνα στη μονάδα μεταμόσχευσης ήπατος του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιήθηκε η μεταμόσχευση αντί για την Ιταλία, με ειδική πτήση από αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Το χειρουργείο ξεκίνησε τα ξημερώματα του Σαββάτου και η διαδικασία της μεταμόσχευσης ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρωί της ίδιας μέρας.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων αναφέρεται στη δραματική έλλειψη κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: “Το εν λόγω περιστατικό – το οποίο είχε αίσιο τέλος – ανασύρει για άλλη μια φορά στην επιφάνεια το πρόβλημα της επάρκειας κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των Νοσοκομείων της χώρας, κάτι που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην αξιοποίηση αποβιόσαντων ασθενών ως δότες οργάνων.

Η έλλειψη αλλά και, σε κάποιες περιπτώσεις, η μείωση του αριθμού των κλινών στις ΜΕΘ σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα σε όλη τη χώρα, βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την έλλειψη μοσχευμάτων από Έλληνες δότες, δεδομένου ότι, αυτά μπορούν να ληφθούν μόνο σε περίπτωση που αυτοί έχουν καταλήξει σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας”.

 Υπογραμμίζει μάλιστα: “Η αδυναμία αξιοποίησης μοσχευμάτων από Έλληνες δότες οργάνων αποτελεί – μεταξύ άλλων – μεγάλο ‘πονοκέφαλο’ για τα Ασφαλιστικά Ταμεία λόγω του τεράστιου κόστους της μεταμόσχευσης Ελλήνων ασθενών στο εξωτερικό αντί για την Ελλάδα.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, για τους πενήντα (50) περίπου Έλληνες ασθενείς που μεταβαίνουν στο εξωτερικό για μεταμόσχευση ανά έτος, δαπανάται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία το ποσό των 11.000.000 €”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...