Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Χιλιάδες διαδηλωτές στην Τουρκία πιέζουν για παραίτηση τον Ερντογάν που αποκλείει πρόωρες εκλογές

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες μαζεύτηκαν και το βράδυ του Σαββάτου στις μεγάλες τουρκικές πόλεις για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην κυβέρνηση Εντογάν και να ζητήσουν την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Πρόκειται για τη 12η ημέρα διαμαρτυρίας στην Κωνσταντινούπολη, με τους πολίτες να αγνοούν το αίτημα του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που ζήτησε να σταματήσουν άμεσα οι διαδηλώσεις, ρίχνοντας από την πλευρά του, τους τόνους και τις προκλητικές δηλώσεις.

Η νέα εντυπωσιακή συγκέντρωση στη πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, έφερε ξανά πληθώρα αποφασισμένων πολιτών που αντιτίθενται όχι μόνο στα σχέδια για την ανάπλαση του πάρκου Γκεζί, αλλά και στην ίδια την κυβέρνηση.

Οι Τούρκοι πολίτες ενώνουν τις φωνές τους με τους ακτιβιστές που έχουν «κατασκηνώσει» στην πλατεία και κοιμούνται σε αντίσκηνα και κατεστραμμένα λεωφορεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως το βράδυ του Σαββάτου διαδήλωσαν από κοινού οι οπαδοί των τριών μεγαλυτέρων ποδοσφαιρικών ομάδων της Τουρκίας: της Φενέρμπαχτσε, της Γαλατασαράι και της Μπεσίκτας. Κυρίαρχα συνθήματα: «Ταγίπ, παραιτήσου;» και «Χέρι με χέρι κατά του φασισμού».

Οι διαδηλωτές έχουν κάνει έκκληση για μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Ταξίμ την Κυριακή, στις τρεις το μεσημέρι.

Δακρυγόνα στην Αγκυρα

Η τουρκική αστυνομία έριξε δακρυγόνα και έκανε χρήση κανονιών νερού για να διαλύσει 5.000 διαδηλωτές στο κέντρο της Αγκυρας. Εκατοντάδες αστυνομικοί με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων έκαναν άφθονη χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές που διέκοψαν την κυκλοφορία και αρνήθηκαν να διαλυθούν, παρά τις προσταγές των αρχών, στην κεντρική πλατεία Κιζιλάι, εστία των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα.

Οι δυνάμεις της τάξης καταδίωξαν τους διαδηλωτές που κατέφυγαν στα δρομάκια γύρω από την πλατεία, νευραλγικό κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας. Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά κανάλια.

Απέρριψαν τις πρόωρες εκλογές

Από την Παρασκευή, δημοσιεύονται δημοσιογραφικές πληροφορίες που αναφέρουν ότι το κυβερνών κόμμα ενδέχεται να αποφασίσει την επίσπευση των βουλευτικών εκλογών που πρόκειται κανονικά να πραγματοποιηθούν το 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτικές εκλογές μπορεί να γίνουν το Μάρτιο του 2014, μαζί με τις δημοτικές εκλογές.

Ωστόσο, επισήμως, το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) του Τούρκου πρωθυπουργού ανακοίνωσε το Σάββατο πως δεν υπάρχει περίπτωση προκήρυξης πρόωρων εκλογών, έπειτα από μία εβδομάδα κατά την οποία σημειώθηκαν οι σφοδρότερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Οι δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν το Μάρτιο του 2014, οι προεδρικές εκλογές τον Αύγουστο του 2014 και οι βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2015 και μία αλλαγή του προγράμματος αποκλείεται, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Χουσεΐν Τσελίκ.

Τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών ζήτησε νωρίτερα ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, λέγοντας ότι «απαιτείται ανανέωση της εξουσίας».

Σε κάθε περίπτωση, ο Τούρκος πρωθυπουργός φέρεται ανυποχώρητος απέναντι στις διαμαρτυρίες των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...