Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Σήμερα η μεγάλη παρέλαση του Athens Pride: Η ιστορία της πολύχρωμης εκδήλωσης

Μετά από πυρετώδεις προετοιμασίες, η μεγάλη ετήσια παρέλαση του φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας, θα λάβει χώρα σήμερα το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος περνώντας ένα σαφές μήνυμα ανάγκης για ισότητα και αλληλεγγύη.

Το gay pride είναι παγκόσμιο φαινόμενο και η αφετηρία του είναι μία επέτειος μνήμης απέναντι σ' ένα περιστατικό που συνέβη στη Νέα Υόρκη στις 28 Ιουνίου 1969.

Εκείνη τη μέρα, στο gay bar Stonewall Inn, εισέβαλαν βαριά οπλισμένοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων, με πρόφαση την παράνομη πώληση οινοπνεύματος, ενώ ακολούθησε μια σειρά επιδρομών σε άλλα γκέι μπαρ της περιοχής, οι οποίες ήρθαν να προστεθούν στην ήδη γενική παρενόχληση που βίωναν οι ομοφυλόφιλοι και τρανσέξουαλ της εποχής.

Οι συλλήψεις και η βία που ακολούθησε εξαγρίωσαν τον κόσμο που βρισκόταν έξω από το μπαρ με αποτέλεσμα να επιτεθούν στα αστυνομικά οχήματα με πέτρες, μπουκάλια, ακόμη και δοχεία απορριμμάτων.

Στη συνέχεια μαζεύτηκε πολύ μεγάλο πλήθος για να διαμαρτυρηθεί, με αποτέλεσμα οι συγκρούσεις με την αστυνομία να συνεχιστούν για τις επόμενες μέρες και νύχτες.

Τα γεγονότα του Stonewall κατά μία έννοια μπορούν να θεωρηθούν το πρώτο gay pride, ενώ το 1999 το μπαρ Stonewall ανακηρύχθηκε Μνημείο Εθνικής Κληρονομιάς,

Οπως σε όλες τις χώρες του κόσμου, έτσι και στην Αθήνα λαμβάνει χώρα κάθε καλοκαίρι το Athens Pride με μουσική, δράσεις και πολύχρωμες εκδηλώσεις και φυσικά την καθιερωμένη παρέλαση.

Το φετινό Athens Pride θα γίνει απόψε στην Πλατεία Κλαυθμώνος και σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του Φεστιβαλ Υπερηφάνειας Αθήνας θα χαιρετίσει ο Δήμαρχος Γιώργος Καμίνης.

English: A man with a rainbow flag at the Gay ...
A man with a rainbow flag at the Gay Pride parade in New York City, 2008. (Photo credit: Wikipedia)
To Φεστιβάλ θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι με το «Banner Project–Absent Friends». Όλοι και όλες θα μπορούν να αφήσουν το μήνυμά τους στο ειδικό πανό, προς τιμή, μνήμη και αλληλεγγύη σε όσες/όσους δεν είναι μαζί μας σήμερα.

Μεταξύ 12:00 και 17:00: θα λειτουργεί το «Εργαστήριο Πλακάτ», ώστε όλοι και όλες να δώσουν το δικό τους χρώμα και λόγο στην Παρέλαση.

Στις 5 το απόγευμα θα ξεκινήσουν οι χαιρετισμοί με πρώτο το δήμαρχο της Αθήνας Γιώργο Καμίνη.

Από τις 18.00, πιστοποιημένοι καθηγητές zumba θα αναλάβουν να ξεσηκώσουν το πλήθος.

Μισή ώρα αργότερα θα ξεκινήσει η Παρέλαση (με τους QUILOMBO), ενώ από τις 9 το βράδυ θα ακολουθήσει μεγάλο πάρτυ και συναυλία.

Παράλληλα, το Athens Pride 2013 έχει καταρτίσει έναν μακρύ κατάλογο με αιτήματα για τη νομική κατοχύρωση βασικών δικαιωμάτων όσον αφορά το σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου -κάτι που οφείλει να παρέχει σε όλα τα μέλη της κάθε δημοκρατική κοινωνία.

Défilé de PASTT à la Gay Pride à Paris en France
Défilé de PASTT à la Gay Pride à Paris en France (Photo credit: Wikipedia)
Η LGBT κοινωνία της Ελλάδας στο σύνολό της απαιτεί:

  • Επέκταση του Προεδρικού Διατάγματος 132/2012 για τη Σύσταση Τμημάτων και Γραφείων Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας ώστε να περιλαμβάνει σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου με μέριμνα για αποτελεσματική και επαρκή προστασία στα θύματα ομοφοβικής και τρανσφοβικής βίας.
  • Πλήρης ενσωμάτωση της απόφασης-πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ έτσι όπως ψηφίστηκε στις 11.3.2013, συμπεριλαμβάνοντας και την ταυτότητα φύλου, ώστε να προστατεύεται αποτελεσματικά ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου από κάθε μορφής ρητορική και πράξεις μίσους.
  • Εισαγωγή μαθημάτων σεξουαλικής αγωγής σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες με ισότιμη αναφορά σε σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου.
  • Προσθήκη στο Σύνταγμα της χώρας του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου ως κατηγορία για την οποία απαγορεύεται κάθε διάκριση (στο πρότυπο της ευρωπαϊκής χάρτας δικαιωμάτων).
  • Επέκταση του Οικογενειακού Δικαίου έτσι ώστε να παρέχεται ουσιαστική ισότητα και πρόσβαση στον πολιτικό γάμο στα ζευγάρια του ίδιου φύλου.
  • Ισότιμη πρόσβαση σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, παρένθετη μητρότητα, υιοθεσία και γονεϊκότητα σε LGBT ζευγάρια.
  • Δημόσια ενημέρωση για το νόμο 3304/2004, που απαγορεύει κάθε διάκριση στην εργασία και λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, μεταξύ άλλων, προσθήκη της ταυτότητας φύλου στους λόγους προστασίας, καθώς και διεύρυνσή του και σε άλλους τομείς της καθημερινότητας.



Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...