Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Eντόπισαν τους 3 που έκαψαν ζωντανούς τους υπαλλήλους στη "Marfin"

Μνήμες φρίκης και απόλυτης τραγωδίας έρχονται στο μυαλό με την είδηση πως η ΕΛ.ΑΣ έχει καταλήξει σε δύο πρόσωπα ως ύποπτα για τον εμπρησμό της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου στις 5 Μαΐου του 2010 κατά διάρκεια της μεγάλης διαδήλωσης κατά του πρώτου Μνημονίου, όταν τρεις άνθρωποι -ανάμεσα τους και μία έγκυος- κάηκαν ζωντανοί.

Εδώ και 2,5 χρόνια οι αστυνομικοί μάζευαν στοιχεία και εξέταζαν ξανά και ξανά τις μαρτυρίες που είχαν στα χέρια τους προκειμένου να μπορέσουν να εντοπίσουν στοιχεία που θα τους οδηγούσαν στις ταυτότητες των δραστών, οι οποίοι χωρίς κανένα δισταγμό έβαλαν φωτιά στο εσωτερικό της τράπεζας, την ώρα που οι άτυχοι υπάλληλοι τους παρακαλούσαν για τη ζωή τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων» από τα έως τώρα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχει στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ δύο πρόσωπα φέρονται ως υπεύθυνα για τον τραγικό θάνατο της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου και των συναδέλφων της Παρασκευής Ζούλια και Επαμεινώνδα Τσάκαλη και θα κληθούν την Παρασκευή σε απολογία.

Ο καθοδηγητής με το σακίδιο και οι δύο με τις αντιασφυξιογόνες μάσκες

«Τα Νέα» δημοσιεύουν τις μαρτυρίες των ανθρώπων που βρέθηκαν στο σημείο λίγα λεπτά πριν την τραγωδία είναι συγκλονιστικές. Όλοι έκαναν λόγο για έναν ψηλό άνδρα, που είχε ένα σακίδιο στην πλάτη του και φορούσε καπέλο τύπου τζόκεϊ, δύο κοντύτερους άνδρες, οι οποίοι φορούσαν αντιασφυξιογόνες μάσκες και είχαν σακίδια, αλλά και μία γυναίκα. Ανάμεσα τους ο ένας είχε το ρόλο του «καθοδηγητή» και οι υπόλοιποι εκτελούσαν εντολές.

Ενας από τους μάρτυρες που ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τους δράστες περιγράφει πως πάνω από δέκα κουκουλοφόροι έσπαγαν με σφυριά τα τζάμια της τράπεζας και στη συνέχεια έριξαν μέσα τουλάχιστον δύο βόμβες μολότοφ. «Ο κόσμος από την πορεία φώναζε "Μη, μη", αλλά οι κουκουλοφόροι τις πέταξαν και έφυγαν πεζοί».

«Βγάλτε τους έξω» - «Θα σας κάψουμε όλους»

Ενας δεύτερος μάρτυρας – εργαζόμενος στο βιβλιοπωλείο Ιανός υποστηρίζει πως τη στιγμή που οι άγνωστοι έσπαγαν την τράπεζα και ένας από αυτούς πέταξε την πρώτη μολότοφ, είπε στο ψηλό άτομο «Τι κάνετε ρε παιδιά; Εχει γυναίκες πάνω. Εχει κόσμο». Εκείνος του απάντησε «Βγάλτε τους όλους έξω». Ωστόσο τη στιγμή που προσπαθούν οι εργαζόμενοι να σβήσουν τη φωτιά ένα άλλο νεαρό άτομο που φορούσε μία μάσκα του σκι και μια μαύρη μπλούζα πέταξε μία ακόμα μολότοφ στο εσωτερικό της τράπεζας. Όταν ο μάρτυρας τον έπιασε από τον ώμο και του είπε «Τί κάνετε ρε; Εχει κόσμο πάνω...»., για να του απαντήσει εκείνος «Θα σας κάψουμε όλους», μάλιστα δεν δίστασε να περιλούσει με βενζίνη τον μάρτυρα και άλλα τρία άτομα που ήταν στο χώρο.

Έριξαν ένα υγρό στο εσωτερικό της τράπεζας και μετά τις μολότοφ

Ο τρίτος μάρτυρας περιγράφοντας τη σκηνή της επίθεσης λέει: «Οι δύο κοντύτεροι άντρες έσπαγαν την τζαμαρία και ο ένας από τους δύο είχε έβγαλε από το σακίδιο που έφερε ένα υγρό και το έριξε στο εσωτερικό της τράπεζας. Υπήρχαν και άλλα έξι-επτά τα οποία δρούσαν υποστηρικτικά και μόλις η επίθεση ολοκληρώθηκε και η τράπεζα παραδόθηκε στις φλόγες κινήθηκαν επί του πεζοδρομίου με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα».

Ο μάρτυρας που κατέθεσε στην Ασφάλεια φέρεται να αναγνώρισε σε φωτογραφίες τους δράστες.

Η μαρτυρία από το Μετρό - «Είπαμε να τους φοβερίσετε, όχι να τους κάψετε.»

Μία ακόμη μάρτυρας, η οποία δεν ήταν στην τράπεζα, αλλά στο Μετρό στην Κοραή αναφέρει πως «στις 14.20 της 5.5.2010 ήμουν στο Μετρό, στο σταθμό Πανεπιστημίου, στην έξοδο της Κοραή. Συγκεκριμένα ανέβαινα τα σκαλιά για να βγω στην επιφάνεια. Είδα από πάνω να έρχονται δύο νεαροί άνδρες, ψιλόλιγνοι και μία γυναίκα. Κατέβαιναν τρέχοντας σαν να τους κυνηγούσαν, ήταν κυριολεκτικά πανικοβλημένοι, έσπρωχναν τον κόσμο για να περάσουν. Οταν διασταυρωθήκαμε στη σκάλα άκουσα τη γυναίκα να φωνάζει στους δύο νεαρούς. Ηταν σε έξαλλη κατάσταση και τους έλεγε: ''Γιατί το κάψατε ρε παιδιά; Είπαμε να τους φοβερίσετε, όχι να το κάψετε ή να τους κάψατε'''».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...