Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Μεγάλες ουρές στις τράπεζες για τις «μειωμένες» συντάξεις του ΙΚΑ

Από πολύ νωρίς, πριν ακόμα ανοίξουν οι τράπεζες, μεγάλες ουρές έχουν σχηματιστεί από συνταξιούχους του ΙΚΑ, οι οποίοι έχουν μαζευτεί έξω από τα υποκαταστήματα των τραπεζών και περιμένουν υπομονετικά να εισπράξουν τη σύνταξη τους, η καταβολή της οποίας ξεκίνησε σήμερα 30 Ιανουαρίου.

Μπορεί η αναμονή και η ταλαιπωρία να είναι μεγάλη για τους ηλικιωμένους -κυρίως συνταξιούχους- ωστόσο, όπως τονίζουν ομόθυμα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το βασικό πρόβλημα δεν είναι η μεγάλη αναμονή αλλά οι μεγάλες μειώσεις που έχουν γίνει στις συντάξεις τους, οι οποίες τους αρκούν για να περάσουν μόνο λίγες μέρες.

Σήμερα μάλιστα, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, που παίρνουν σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ θα έρθουν αντιμέτωποι και με νέες μειώσεις που θα κυμαίνονται από 5- 20%, οι οποίες θα γίνουν σταδιακά σε τέσσερις δόσεις.

Στην ουρά που έχει σχηματιστεί έξω από το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, ο κύριος Γεράσιμος λέει: «Περιμένω, υπομονετικά, μέχρι να έρθει η σειρά μου και δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Είναι ταλαιπωρία και χρειάζεται υπομονή, γιατί πρέπει οπωσδήποτε να πάρω τη σύνταξή μου, καθώς έχω ξεμείνει εδώ και τόσες ημέρες και μόνο εγώ ξέρω πως τη βγάζω. Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι η σημερινή αναμονή, αλλά οι δραματικές περικοπές που έχουν γίνει και τα λεφτά που παίρνουμε εξαντλούνται, μέσα σε λίγες μέρες. Τα πάντα ακριβαίνουν, πληρώνουμε φόρους, χαράτσια και οι συντάξεις μειώνονται. Μάλιστα, από σήμερα, θα παίρνουμε ακόμα λιγότερα. Έλεος. Δεν αντέχουμε άλλο».

Η κυρία Αθηνά, ομοίως, τονίζει: «Δεν με πειράζει η ουρά, παρότι είμαι μεγάλη γυναίκα. Με πειράζει ότι θα πάρω ακόμα λιγότερα από τα ήδη πετσοκομμένα λεφτά που έπαιρνα ως τώρα. Γιατί το κάνουν αυτό; Εξαντληθήκαμε. Υπομένω, πάντως, μέχρι να έρθει η σειρά μου, γιατί καίγομαι έστω γι' αυτά τα λίγα».

Εμφανώς ταλαιπωρημένος από την αναμονή, ο κύριος Δάνης υποστήριξε: «Περιμένω πόση ώρα και θα περιμένω κι άλλο για να πάρω τη σύνταξή μου, που θα είναι ακόμα πιο μειωμένη. Δηλαδή, όσοι παίρνουμε σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ είμαστε προνομιούχοι και μας κόβουν κάθε λίγο και άλλα λεφτά; Αν είναι, να τους τα δώσουμε όλα να τελειώνουμε. Τα δουλέψαμε αυτά τα λεφτά, δεν τα κλέψαμε».

Σήμερα, ξεκίνησε η καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, ενώ η καταβολή των συντάξεων των άλλων ταμείων θα ξεκινήσει από αύριο 31 Ιανουαρίου και για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ την Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου.

Σύνταξη δεν θα εισπράξουν περισσότεροι από 26.000 δικαιούχοι του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ, οι οποίοι δεν προσήλθαν να απογραφούν, ενώ έχουν ήδη διακοπεί 11.095 συντάξεις του ΙΚΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...