Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Απολύεται το 3% των εργαζομένων κάθε υπουργείου!

Άμεση κατάργηση Οργανισμών και φορέων του Δημοσίου αλλά και αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων από ιδιωτικές εταιρείες προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για την απόλυση 15.000 εργαζομένων από το Δημόσιο μέσα στο 2012.
Όπως προβλέπει το Νέο Μνημόνιο που ψηφίστηκε την προηγούμενη Κυριακή από τη Βουλή, το 2012 το Δημόσιο  θα πρέπει να μικρύνει αρκετά μέσω «αποχώρησης» 15.000 δημοσίων υπαλλήλων από κάθε τομέα. Μόνη εξαίρεση οι εργαζόμενοι στα υπουργεία Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, δηλαδή οι ένστολοι που προς το παρόν δεν απειλούνται με απόλυση.
Πως θα γίνουν όμως οι απολύσεις; Σύμφωνα με το Νέο Μνημόνιο, οι 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα βρεθούν εκτός Δημοσίου μετά από:
  • κατάργηση των Οργανισμών, των φορέων και των υπηρεσιών όπου εργάζονται,
  • αξιολόγηση από ιδιωτικές εταιρείες
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Έθνος», το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έχει έτοιμο ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο θα απολυθεί το 3% των μόνιμων και μην υπαλλήλων από κάθε υπουργείο και τα νομικά πρόσωπα που αυτό εποπτεύει! Όπως αναφέρθηκε, η πρόταση αυτή που θα τεθεί υπόψην της Τρόικα τις επόμενες ημέρες, αφορά όλους τους εργαζομένους του Δημοσίου, πλην των ένστολων. Ουσιαστικά, αφαιρώντας τους 150.000 ένστολους από τους 650.000 δημοσίους υπαλλήλους, η απόλυση κρέμεται πάνω από 500.000 εργαζομένους.
Ωστόσο, η συμμετοχή κάθε υπουργείου στις απολύσεις δεν θα είναι ίδια. Έτσι, στο υπουργείο Εργασίας οι απολύσεις υπαλλήλων θα ξεπεράσουν το 3% το 2012, λόγω του ΟΑΕΔ, και το ίδιο αναμένεται και στο υπουργείο Οικονομικών λόγω της αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ που εποπτεύει.
Σε πρώτη φάση, οι επιτροπές που έχουν συσταθεί θα αξιολογήσουν τους φορείς και τις υπηρεσίες και θα προτείνουν την κατάργησή τους. Την τελική απόφαση θα πρέπει, σύμφωνα με το Μνημόνιο, να πάρει ο εκάστοτε υπουργός εντός διμήνου. Τέλος, οι εισηγήσεις των υπουργών θα συγκεντρωθούν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης (συμμετέχουν οι υπουργοί της Κυβερνητική Επιτροπή και ο πρωθυπουργός) το οποίο θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...