Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Χιλιάδες εργαζόμενοι αντιμέτωποι με την «εκ περιτροπής εργασία»

Ο Λευτέρης Αυγενάκης ζητά να στηριχθούν έμπρακτα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας

Η οικονομική ασφυξία που υπάρχει στην αγορά εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης, έχει αναγκάσει πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επιβάλουν στους εργαζόμενους την «εκ περιτροπής εργασία». Δεδομένης της ραγδαίας αύξησης του κόστους ζωής, το περιορισμένο πλέον εισόδημα των εν λόγω συμπολιτών μας τους φέρνει όλο και πιο κοντά στο όριο της φτώχειας, παρά το γεγονός ότι προσμετρώνται στον εργαζόμενο πληθυσμό. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ, το 37,4% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προέβη σε μείωση των ωρών και ημερών εργασίας του προσωπικού του, ενώ το 28,6% εφάρμοσε δραστικές μισθολογικές μειώσεις.

Τελευταίο ανάλογο περιστατικό παρουσιάστηκε στον όμιλο Αριάδνη ΑΕΒΕ και στην Εμπορική Συμμετοχική ΑΕ (πρώην Συνεταιρισμός Παντοπωλών), που αν και κυριαρχούσε στον κλάδο των τροφίμων στην Κρήτη, αφού μέχρι το 2009 ο ετήσιος τζίρος για την ΑΕΒΕ έφθανε τα 69 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τα καταστήματα τα 100 εκατομμύρια ευρώ, τον προηγούμενο χρόνο αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας και οδηγήθηκε σε αναγκαστικές περικοπές.

Από τους 85 εργαζόμενους σε 150 καταστήματα, κατάφεραν να γλιτώσουν την απόλυση μόλις 59, στους οποίους επιβλήθηκε στις 5/1/2012 το μέτρο της «εκ περιτροπής εργασίας». Στο σύνολό τους οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να δεχτούν τη μειωμένη εργασία και συνεπακόλουθα τις μεγάλες μισθολογικές μειώσεις και έτσι ξεκίνησαν απεργιακές κινητοποιήσεις.

Με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ.κ. Γ. Κουτρουμάνη και Μ. Χρυσοχοϊδη αντίστοιχα, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης ζητά να υπάρξει κεντρικός πολιτικός σχεδιασμός ώστε να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να μην αναγκάζονται να καταφεύγουν σε τέτοιες πρακτικές εις βάρος των εργαζομένων. Επιπλέον, ζητά τη δέσμευση των αρμόδιων Υπουργών ότι θα διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, ώστε να μην προστεθούν και άλλοι συμπολίτες μας στις μακροσκελέστατες πλέον λίστες ανεργίας.

Δεν υπάρχει περιθώριο για αναβολές. Απαιτείται έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη της επιχειρηματικότητας. Ήδη οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο. Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς 180.000 από αυτές δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν κίνδυνο λουκέτου μέσα στο 2012, ποσοστό που φτάνει το 99,6% και αντιστοιχεί σε 240.000 απώλειες θέσεων εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...