Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Lamda:50.000 θέσεις εργασίας υπόσχεται το έργο του Ελληνικού

Κοντά στα 6-7 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να φθάσουν οι άμεσες επενδύσεις στο Ελληνικό από το σχήμα που θα πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, και άλλα 3 δισ. ευρώ οι δευτερεύουσες επενδύσεις. 


Κατά την περίοδο των 10-15 ετών διάρκειας των έργων, η επένδυση θα μπορούσε να δημιουργήσει περί τις 15.000 θέσεις εργασίας, ενώ με την ολοκλήρωσή τους, το νούμερο θα μπορούσε να ανέλθει σε 50.000.


Μεγάλα τα οφέλη και για το κράτος, αφού τα φορολογικά έσοδα θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 2 δι.σ ευρώ, ενώ η τουριστική κίνηση στην Αθήνα που κάθε χρόνο προσελκύει 3 εκατ. τουρίστες, θα μπορούσε να αυξηθεί κατά επιπλέον 1 εκατομμύριο.

Τις εκτιμήσεις αυτές παρουσίασε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Ο. Αθανασίου, της μίας από τις τρεις συνολικά εταιρείες που διεκδικούν το Ελληνικό (σσ: οι άλλες δύο είναι η ισραηλινή Elbit και η βρετανική London Regional Properties), οι οποίες με βάση τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπει ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ, πρέπει να υποβάλουν τις τελικές δεσμευτικές τους προσφορές το αργότερο στις 27 Φεβρουαρίου.

Η αξιοποίηση του Ελληνικού, το οποίο ανέρχεται σε 6.200 στρέμματα και ισούται με 2 φορές το Hyde Park στο Λονδίνο (3.500 στρέμματα), είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη του είδους της πανευρωπαϊκά.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Αθανασίου, "από το 2001 που έφυγε από το Ελληνικό το αεροδρόμιο μέχρι και σήμερα, δεν έχει γίνει στην έκταση των 6.200 στρεμμάτων απολύτως κανένα έργο, μιλάμε για το απόλυτο μηδέν, με κανένα όφελος στο σκέλος της ανάπτυξης αλλά και του περιβάλλοντος, αφού το ακίνητο παραμένει στο μεγαλύτερό του τμήμα τσιμέντο".

Την περασμένη πάντως εβδομάδα κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία από το υπουργείο Οικονομικών, που ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το Ελληνικό.

Με την τροπολογία, προστίθεται παράγραφος στον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ με την οποία το Δημόσιο θα δεσμεύεται έναντι των επενδυτών που επικράτησαν σε διαγωνισμούς αποκρατικοποιήσεων πως θα καταβάλλει αποζημιώσεις αν δεν τηρηθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, και διαδικασίες, με ευθύνη των υπηρεσιών του (π.χ. αρχαιολογία, πολεοδομίες)

Πρόκειται για ρύθμιση που θεωρείται απαραίτητη για την περίπτωση του Ελληνικού όπου ο πλειοδότης θα αναλάβει επενδυτικό πρόγραμμα διάρκειας αρκετών ετών η υλοποίηση του οποίου συνδέεται με σειρά εγκρίσεων, αδειοδοτήσεων, τις οποίες πρέπει να δώσουν οι υπηρεσίες του Δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...