Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Φόβοι της αγοράς για νέες αυξήσεις στα τσιγάρα

Κατά 1% μειώθηκαν τα έσοδα για το Κράτος παρά την αύξηση κατά 53% στους φόρους από το 2009

 

Δυσάρεστες εκπλήξεις για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και την προσπάθεια συλλογής φόρων κρύβουν τα μεγέθη που η καπνική βιομηχανία παρουσιάζει.


Ειδικότερα, σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της πολυεθνικής JTi,  Ηλίας Ασημακόπουλος αποκάλυψε πως οι συνεχόμενες αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Καπνικών προϊόντων έχουν οδηγήσει σε μείωση των δημοσίων εσόδων κατά 1% από το 2009 έως και σήμερα, παρά την μεσοσταθμική επιβάρυνση ανά μονάδα προϊόντος κατά 53% και φυσικά την αφαίμαξη εταιρειών και καταναλωτή.

Σε μια περίοδο που η πίεση για μείωση του φόρου από τις εταιρείες εντείνεται μετά και την πρόσφατη επένδυση της Philip Morris στην Ελλάδα και την έλευση του αντιπροέδρου της την επόμενη εβδομάδα στη χώρα μας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ για τη φορολόγηση, ο κ.Ασημακόπουλος υπογραμμίζει πως τα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα από το λαθραίο τσιγάρο, στο οποίο οι καταναλωτές καταφεύγουν λόγω ακρίβειας, αγγίζουν τα 680 εκατ. ευρώ, ποσό όσο περίπου το μισoδημοσιονομικό κενό για το οποίο Τρόικα και κυβέρνηση διαφωνούν.

Αυτή τη στιγμή εξαιτίας της μεγάλης φορολόγησης, τα λαθραία τσιγάρα ξεπερνούν τα 4,7 δισεκατομμύρια, ενώ το 20,5% της συνολικής αγοράς τσιγάρων είναι λαθραίο. Και πως αλλιώς θα μπορούσε να είναι όταν το μέσο πακέτο νόμιμων τσιγάρων πωλείται περί τα 3,30 ευρώ (πακέτο 20 τσιγάρων) με τον λαθραίο ...ανταγωνισμό να το πουλάει στο 1,5 ευρώ.

  newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...