Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Χαμόγελο του Παιδιού: Αύξηση 62% στις καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών!

1.151 περιστατικά από την αρχή του τρέχοντος έτους - Το 41%  των κακοποιημένων παιδιών ήταν ηλικίας έως έξι ετών!

Δραματική αύξηση στις καταγγελίες που αφορούν την κακοποίηση παιδιών και δη από τους ίδιους τους γονείς τους καταγράφεται το τελευταίο δεκάμηνο στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το «Χαμόγελο του Παιδιού», με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS «1056», από  1/1/2013 έως  31/10/2013, έγιναν 596 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών –αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξης του 62% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012.

«Η Παιδική Κακοποίηση είναι ένα φαινόμενο που μας απασχολεί κάθε μέρα κι όχι μόνο σήμερα. Ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά με περιστατικά κακοποιημένων παιδιών και προσπαθούμε να τους εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Δεν κάνουμε φιλανθρωπία της στιγμής! Είμαστε δίπλα τους για όσο μας χρειάζονται τα παιδιά αλλά και οι οικογένειές τους. Τα στοιχεία που παρουσιάσαμε σήμερα, δυστυχώς, δεν είναι απλοί αριθμοί. Πίσω από κάθε αριθμό, υπάρχει ένα παιδί. Και πίσω από κάθε παιδί, κρύβεται και μια τραγική ιστορία. Η αντίδραση όλων μας, είναι η λύση για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον για τα παιδιά» ανέφερε ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, κ. Κώστας Γιαννόπουλος.

Από τις 596 καταγγελίες: οι 213 (36%) αφορούσαν σε κακοποίηση και από τους δύο «γονείς», οι 228 (38%) αφορούσαν σε κακοποίηση από τη «μητέρα» και οι 110 (18,5%) αφορούσαν σε κακοποίηση από τον «πατέρα».

Το 98% των καταγγελιών έγινε ανώνυμα, ενώ μόλις το 2% κατήγγειλε επώνυμα κάποιο περιστατικό. Οι καταγγελίες αφορούσαν 1.151 παιδιά, με το 41% αυτών να ανήκουν στην ηλικιακή γκάμα 0-6 ετών.

Το 45% των καταγγελιών αφορούσε σε σωματική κακοποίηση (όπου επίσης καταγράφεται αύξηση 83% σε σχέση με το 2012), το 45% αφορούσε σε παραμέληση κι εγκατάλειψη (αύξηση 55% σε σχέση με το 2012), το 4% αφορούσε σε εξώθηση σε επαιτεία, το 4% αφορούσε σε συναισθηματική και ψυχολογική κακοποίηση, το 1% σε σεξουαλική κακοποίηση και το 1% σε εξώθηση ανηλίκου σε πορνεία.

 Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το «Χαμόγελο του Παιδιού» χειρίστηκε 137 περιστατικά στα οποία χρειάστηκε η επιτόπια παρέμβαση των κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων του Οργανισμού. Τα περιστατικά αφορούσαν 227 παιδιά. Τα 166 παιδιά (73%) είχαν ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό τους περιβάλλον ενώ τα 61 παιδιά (27%) είχαν ανάγκη υποστηρικτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Από τα 166 παιδιά που κινδύνευαν, τα 21 μεγαλώνουν στα Σπίτια του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Η ανάλυση των στοιχείων της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS «1056» έγινε με τη συνεργασία του ΙΕΚ ΑΚΜΗ στις εγκαταστάσεις του οποίου στην Αθήνα έλαβε χώρα η σχετική εκδήλωση. «Η Παιδική Κακοποίηση αμαυρώνει την εικόνα της κοινωνίας, της οικογένειας σε πολλές περιπτώσεις και τον πολιτισμό μας. Γι’ αυτό και το σύνθημά μας «Γιατί δεν αντιδράς;» ευελπιστεί να κινητοποιήσει δραστικά τον καθένα μας. Ο όμιλος ΑΚΜΗ παρακολουθεί, καταγράφει και αντιδρά δίνοντας πρώτος το παρόν και το παράδειγμα» δήλωσε ο πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΜΗ κ. Κωνσταντίνος Ροδόπουλος.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους «Ο Μικρός Βασιλιάς» του σκηνοθέτη και ηθοποιού Σωκράτη Αλαφούζου, που είναι αφιερωμένη στις επιπτώσεις της κακοποίησης στη ζωή ενός ανθρώπου, ενώ κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας το επίσημο site του οργανισμού (www.hamogelo.gr) καθώς και τα social media (facebook, twitter) θα παρουσιάζουν στατιστικά στοιχεία, videos, πραγματικά περιστατικά και παιδικές ζωγραφιές σχετικά με την παιδική κακοποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...