Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Nυχτερινός τρόμος και εφιάλτες: Τι σημαίνει για τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσετε

Μια σκηνή που ουκ ολίγοι γονείς έχουν ζήσει είναι το παιδί να ξυπνάει τρομαγμένο κατά την διάρκεια του ύπνου του και να τρέχει στο δωμάτιο των γονιών του. Ο τρόμος που δημιουργείται στο μυαλό των παιδιών... και αναταράσσει τον ύπνο τους μπορεί να έχει σχέση με πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες.

Για ποιο λόγο τα παιδιά έχουν εφιάλτες

Ο εφιάλτης και τα ξυπνήματα μέσα στην νύχτα δηλώνουν αγωνία ή φόβο αναφέρει η Κλινική Ψυχολόγος- Παιδοψυχολόγος Μαρία Σαράντη. Οποιαδήποτε αλλαγή η οποία δεν προσδίδει ασφάλεια στο παιδί μπορεί να του δημιουργήσει το αίσθημα του φόβου και της εσωτερικής σύγκρουσης.

Πως μπορεί ο γονιός να καταλάβει αν το παιδί έχει κάποιες φοβίες

Ενδεικτικά παραδείγματα της αγωνίας του παιδιού μπορεί κανείς να διακρίνει από τις ζωγραφιές του σχολιάζει η Κα Σαράντη. Αν για παράδειγμα έχουν έντονες γραμμές, πολύ έντονα χρώματα όπως κόκκινο και μαύρο ή αν υπάρχουν αιχμηρά αντικείμενα, αυτό σημαίνει ότι υφέρπει μια εσωτερική ανησυχία στο παιδί.

Τι δηλώνει ο νυχτερινός τρόμος

Σύμφωνα με την Ψυχοθεραπεύτρια και Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας, Μίνα Κάνταρου ο νυχτερινός τρόμος δηλώνει την αδυναμία του παιδιού να κοιμηθεί γιατί αισθάνεται έντονα το φόβο του χωρισμού. Το παιδί δεν είναι έτοιμο να αποχωριστεί την οικογένεια του και φοβάται ότι με αυτό τον τρόπο θα αποκοπεί από την συναναστροφή με το σπίτι.

Ηλικίες που εμφανίζεται

Είναι πιο έντονο και διακρίνεται ευκολότερα στα κορίτσια από 4-10 ετών, σύμφωνα με την κα Κάνταρου. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ο χαρακτήρας του παιδιού για το αν θα το εκδηλώσει ή όχι. Αν αγχώνεται εύκολα ή είναι πιο ευαίσθητο τότε οι πιθανότητες εκδήλωσης αυξάνονται.

Πώς αντιμετωπίζεται

Οι γονείς καλό είναι να συζητήσουν μαζί με το παιδί για να καταλάβουν τι το αγχώνει και να το καθησυχάσουν μιλώντας του ή διαβάζοντάς του ένα παραμύθι. Βοηθητικό είναι να υπάρχει αναμμένο ένα φωτάκι κατά την διάρκεια του ύπνου για να μην φοβηθεί ακόμα και αν ξυπνήσει. Έτσι θα καταλάβει ότι είναι στον δικό του χώρο και θα ηρεμήσει.

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Το παιδί θα πρέπει να έχει ένα φυσιολογικό καθημερινό πρόγραμμα που να μην είναι εξαντλητικό τονίζει η Κα Κάνταρου. Η καλή διατροφή είναι απαραίτητο συστατικό για να έχει και καλή ψυχική υγεία. Επιπρόσθετα, οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το βαρύ βραδινό γεύμα μπορεί να διαταράξει τον ύπνο του. Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζει η επικοινωνία: κάτι μικρό στα μάτια των μεγάλων πιθανώς διογκώνεται στο μικρόκοσμο των παιδιών. Η κουβέντα μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική στο να απομακρυνθούν οι φοβίες του.

Πότε πρέπει να ζητήσουν την βοήθεια ειδικού

Αν οι γονείς παρατηρήσουν ότι το πρόβλημα είναι συνεχόμενο, έχει μεγάλη ένταση και με μεγάλη συχνότητα κατά την διάρκεια ενός μήνα τότε το παιδί χρειάζεται να επισκεφτεί κάποιο ειδικό.
mama365.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...