Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Σε λίστα αναμονής 80 νεφροπαθείς στη Μαγνησία

Στη λίστα αναμονής μεταμόσχευσης νεφρού στη Μαγνησία υπάρχουν 75 με 80 νεφροπαθείς, που περιμένουν το δώρο της ζωής, όπως αναφέρει ο Σύλλογος Νεφροπαθών Μαγνησίας.
Είναι ενδεικτικό μάλιστα, όπως εποσημαίνουν με αφορμή την 1η Νοεμβρίου, εορτή των Αγ. Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, που έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Ημέρα δωρεάς οργάνων και μεταμόσχευσης, ότι στο νομό μας υπάρχουν 150 αιμοκαθαρόμενοι, 35 περιτοναϊκής κάθαρσης, 45 στην ιδιωτική μονάδα τεχνητού νεφρού και περίπου 60 που έχουν πραγματοποιήσει μεταμόσχευση.


Σύμφωνα με ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος κ. Γιαννάκος Βασίλειος και η Γ.Γ. Χριστίνα Τέζα, «η δωρεά οργάνων είναι μια γενναία απόφαση μεγάλης ηθικής αξίας. Είναι η ίδια η ζωή».

Το μήνυμα του εορτασμού της 1η Νοεμβρίου είναι:

- να προβληθεί η δωρεά ως μια γνήσια πράξη αγάπης, αλληλεγγύης και απόλυτης ανιδιοτέλειας, να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν δωρητές ιστών και οργάνων, να εξαλείψει προκαταλήψεις, φόβους και την άγνοια γύρω από τη δωρεά οργάνων και μεταμόσχευσης.

Όπως αναφέρεται, «πάνω από 1.100 νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση είναι εγγεγραμμένοι στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού.

70 υπατοπαθείς τελικού σταδίου περιμένουν το πολυπόθητο μόσχευμα.

21 καρδιοπαθείς στο τελικό στάδιο της καρδιακής ανεπάρκειας περιμένουν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση καρδιάς, ένα μεγάλο μέρος των οποίων παραμένει στη ζωή χάρη στην εμφύτευση συσκευής μηχανικής υποστήριξης κυκλοφορίας (ΜΥΚ) γνωστή ως «τεχνητή καρδιά». Έξι πνευμονοπαθείς στο τελικό στάδιο ανέμεναν μεταμόσχευση πνεύμονα.

Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα η χώρα μας κατείχε την τελευταία θέση σε αριθμό δυνητικών δοτών με 6,3 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 16 δότες ανά εκατομμύριο. Την ίδια στιγμή η αναλογία δυνητικών δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε χώρες όπως η Ισπανία είναι 38,8, η Πορτογαλία 31, το Βέλγιο 26,4, η Αυστρία 23,3, η Τσεχία 18.

Τα αποτελέσματα των μεταμοσχεύσεων στις πιο πάνω χώρες είναι θεαματικά.

Και η χώρα μας μπορεί να κάνει την υπέρβαση!!! Για την αύξηση των δυνητικών δοτών και των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας χρειάζεται:

- Ένα νέο εθνικό σχεδιασμό της μεταναστευτικής πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη της τα διεθνή επιτυχημένα προγράμματα και την σωρευμένη ελληνική εμπειρία.

- Εκσυγχρονισμό και συμπλήρωση του υφισταμένου νομικού πλαισίου του νόμου 2737/99 που να περιλαμβάνει:

Καθιέρωση και στη χώρα μας του θεσμού της εικαζόμενης συναίνεσης στη δωρεά οργάνων, δηλαδή κάθε ενήλικος πολίτης να θεωρείται υποψήφιος δωρητής μετά θάνατο και με την δυνατότητα άμεσης ανάκλησης της επιθυμίας του μόνο με μια απλή δήλωση σε οποιονδήποτε δημόσιο φορέα.

Επέκταση των ζώντων δοτών από το 1ο και 2ο βαθμό συγγενείας που ισχύει σήμερα έως και 4ο βαθμό εξ αίματος σε ευθεία η πλάγια γραμμή και μέχρι 2ου βαθμού σε συγγενείς εξ αγχιστείας.

Ενίσχυση του ρόλου των συντονιστών που είναι η σπονδυλική στήλη των μεταμοσχεύσεων.

Οικοδόμηση πνεύματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ του ΕΟΜ και των υπευθύνων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ώστε να εξασφαλίζονται περισσότερα μοσχεύματα.

Σχεδιασμός μιας οργανωμένης, σοβαρής και συνεχούς καμπάνιας για την προώθηση της ιδέας της δωρεάς ιστών και οργάνων σώματος σε κάθε κοινωνικό χώρο και με κάθε πρόσφορο μέσο επικοινωνίας και ενημέρωσης.

Διοικητική και οικονομική αναβάθμιση του ρόλου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Ενίσχυση των μεταμοσχευτικών κέντρων με υλικοτεχνικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.

Ο δότης οργάνων σώματος είναι δότης ζωής. Μόνες οι προκαταλήψεις δε θα πρέπει να σταθούν εμπόδιο στη μεγάλη ανθρωπιστική σου απόφαση. Ο ρεαλισμός στη ζωή έρχεται να αποβάλει κάθε σου δισταγμό. Σε προτρέπει να ενταχθείς στη συντροφιά των δωρητών σώματος. Η επιστήμη και η υγιής μερίδα της κοινωνίας καθώς και η Εκκλησία και η φιλοσοφία της ζωής εγγυώνται την πολυτιμότητα σε ό,τι αποφασίσεις:

Στήριξε ζωές με τη ζωή σου!! Έλα μαζί μας. Δεν είμαστε διαφορετικοί σου… Σ’ ευχαριστούν όσοι προσμένουν…»


magnesianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...