Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Δυο μηνύματα – φωτιά στη Μέρκελ για την Ελλάδα

Δυο μηνύματα -φωτιά προς την Άνγκελα Μέρκελ έστειλαν ο Ζακ Κλωντ Γιούνκερ και η Κριστίν Λαγκάρντ, 72 ώρες πριν αρχίσει το καθοριστικό Eurogroup για την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου (και πρόεδρος του Eurogroup) επισήμανε, επί γερμανικού εδάφους (είναι στο Μπίλεφελντ), ότι απειλές στη γερμανική, τη βαυαρική ή την αυστριακή γλώσσα για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ κάνουν τεράστια ζημιά, καθώς στέλνουν απολύτως αρνητικό μήνυμα σε όλους τους υποψήφιους επενδυτές.

Την ίδια στιγμή η επικεφαλής του ΔΝΤ ξεκαθάριζε ότι η λύση για το ελληνικόχρέος πρέπει να στηρίζεται στην πραγματικότητα και όχι σε ευσεβείς πόθους, επαναλαμβάνοντας με τον δηκτικό αυτό τρόπο την κατηγορηματική αντίθεσή της στα σχέδια της Γερμανίας για ουσιαστική «μη λύση» του προβλήματος.

Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ υποστήριξε ότι έχει διανυθεί έδαφος μεταξύ της θέσης της Γερμανίας και του ΔΝΤ, αλλά τα λόγια της Κριστίν Λαγκάρντ δείχνουν ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση. Εκείνη προωθεί την ιδέα ενός νέου «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων -αυτή τη φορά όσων διακρατούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι Κεντρικές Τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης- ώστε το χρέος να φτάσει το 120% το 2020 και να είναι βιώσιμο.

Οι Γερμανοί δεν φαίνεται να δέχονται κουβέντα επ’ αυτού και προτείνουν μείωση επιτοκίων στα δάνεια προς την Ελλάδα και παραίτηση από τα κέρδη τους -κάτι που, όμως, θα συνιστούσε απλό «πασάλειμα» και όχι λύση…
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...