Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Επιμένει η τρόικα στις ενστάσεις για το πακέτο των 13,6 δισ. ευρώ

Όλα θα κριθούν στη συνάντηση των επικεφαλής με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου (18:00). Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή, η ύφεση φέτος προβλέπεται ότι θα κλείσει στο 6,5% και του χρόνου στο 3,8%.
 
Επιμένει η τρόικα στις ενστάσεις που έχει θέσει για το πακέτο των 13,6 δισ. ευρώ και πλέον η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Αυτό δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Οικονομικών μετά τη συνάντηση του υπουργού κ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποκλίσεις είναι περίπου 2 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, μέτρα 7,8 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 7,3 δισ. θα προέρχονται από περικοπές δαπανών προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2013 που κατατέθηκε στη Βουλή. Τα μέτρα αυτά είναι τα μέτρα που ενέκριναν οι πολιτικοί αρχηγοί την προηγούμενη εβδομάδα και παρουσίασε η «Κ» το Σάββατο 29/9.

Για το 2012 έγινε αποδεκτό ότι χωρίς νέα μέτρα το πρωτογενές πλεόνασμα θα κλείσει στο 1,4% του ΑΕΠ και το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στο 6,6% του ΑΕΠ. Με αυτά τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα 7,8 δις. που θα εφαρμοστούν του χρόνου, το πρωτογενές έλλειμμα του 2013 εκτιμάται στο 1,1 % του ΑΕΠ και το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στο 4,2% του ΑΕΠ.

Η ύφεση φέτος προβλέπεται στο προσχέδιο ότι θα κλείσει στο 6,5% και του χρόνου στο 3,8%. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν δεν λαμβάνονταν τα μέτρα 7,8 δισ. ευρώ, το πρωτογενές έλλειμμα του 2013 θα ήταν στο 2% του ΑΕΠ. Επίσης, στο προσχέδιο προβλέπεται ότι τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού θα διαμορφωθούν στα 48,9 δισ. ευρώ φέτος και του χρόνου στα 46,7 δισ. ευρώ (λαμβάνοντας υπόψη την εφαρμογή των μέτρων 7,8 δις. ευρώ).

Τέλος, στο προσχέδιο έχει περιληφθεί πρόβλεψη για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ύψους 3,5 δισ. ευρώ για το 2012 και άλλων 3,5 δισ. ευρώ για το 2013.

Σταϊκούρας: Βούληση της κυβέρνησης να βγει η χώρα από το τέλμα

«Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων, και ειδικότερα στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2013 σε συνθήκες βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, υψηλής ανεργίας, οικονομικής συμπίεσης των πολιτών και ρευστότητας στο ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο περιβάλλον», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Το περιεχόμενο του εν λόγω Προσχεδίου σηματοδοτεί τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε με το σχηματισμό της Κυβέρνησης Εθνικής Ευθύνης για τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών, το τέλος της αμφισβήτησης της προοπτικής της Ελληνικής οικονομίας, τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την επανεκκίνηση της παραγωγικής διαδικασίας και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

Είναι γεγονός ότι μετά την ένταξη στο Μηχανισμό Στήριξης, η χώρα έχει επιχειρήσει δημοσιονομική προσαρμογή με τεράστιες θυσίες των πολιτών, ύψους 49 δισ. ευρώ ή 22,6% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2010-2012.

Στη νέα περίοδο, η οποία είναι αδιαμφισβήτητα δύσκολη, η βούληση της Κυβέρνησης είναι η χώρα, εντός της Ευρωζώνης, να βγει το ταχύτερο από το τέλμα».

Διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Ολοκληρώθηκε στις 15:30 η συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας με τους επικεφαλής της τρόικας, που σηματοδότησε την έναρξη του δεύτερου και καθοριστικού γύρου διαπραγματεύσεων για την οριστικοποίηση του πακέτου των μέτρων ύψους 13,6 δισεκ. ευρώ. Επόμενο ραντεβού για την τρόικα είναι στις 6 το απόγευμα με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι κάποια από τα φορολογικά μέτρα ενδεχομένως να μη γίνουν δεκτά, ενώ ανησυχούν για πιθανή νέα καθυστέρηση στην έγκριση του πακέτου. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι το αργότερο εντός της εβδομάδας να έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα και να υπάρχει συμφωνία με την τρόικα επ´ αυτών.
Πιέζει και κωλυσιεργεί η τρόικα

Το ενδεχόμενο ενός πολιτικού και διαπραγματευτικού «θρίλερ», εξαιτίας επερχόμενων πιέσεων και καθυστερήσεων εκ μέρους της τρόικας, φοβίζει την Αθήνα. Παρά τη συμφωνία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη επί των βασικών αξόνων του πακέτου των μέτρων, η ελληνική πλευρά διαπιστώνει πως όλο το φάσμα των θεμάτων που συναπαρτίζουν το «ελληνικό ζήτημα», από την εκταμίευση της επόμενης δόσης, μέχρι την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και τη διαχείριση του προβλήματος με τη βιωσιμότητα του χρέους παραμένει σε «εκκρεμότητα», ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

«Κλειδί» για τη διευθέτηση μέρους ή του συνόλου από το ανωτέρω «πακέτο» είναι η συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών. Ομως, από τα έως τώρα μηνύματα εκφράζεται προβληματισμός για το ενδεχόμενο η τρόικα να υιοθετήσει τακτική καθυστερήσεων στη διαπραγμάτευση, με ορατό κίνδυνο να απορρίψει μέτρα στα οποία συμφώνησαν οι τρεις αρχηγοί, ζητώντας πρόσθετες περικοπές. Υπό το πρίσμα των παραπάνω, ο κ. Σαμαράς σε συνέντευξή του στους New York Times δήλωσε: «Αλλάζουμε και η Ε.Ε. οφείλει να βοηθήσει».

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...