Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Η λίστα Λαγκάρντ προκαλεί ρωγμές στην κυβέρνηση και σεισμό στο ΠΑΣΟΚ

Σε πονοκέφαλο για τον Αντώνη Σαμαρά εξελίσσεται ο τραγέλαφος με τη λίστα Λαγκάρντ που εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας και αδυνατίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό στη δυσκολότερη στιγμή των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους εταίρους για την τύχη της ελληνικής οικονομίας.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ανήσυχος για την εξέλιξη που θα έχει η υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ αφού τα βέλη στρέφονται σε έναν από τους κυριότερους κυβερνητικούς εταίρους που είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού, χωρίς να θέλουν να εκθέσουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αναφέρουν ότι «δεν έγινε εκ μέρους του ο καλύτερος δυνατός χειρισμός».
Από το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι στο μικροσκόπιο θα μπουν τώρα οι κινήσεις του πρωθυπουργού και ο τρόπος που θα χειριστεί ο ίδιος την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Το γεγονός ότι ο Στέλιος Στασινόπουλος, ο νυν επικεφαλής του ΣΔΟΕ, αποτελεί προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού απαιτεί λεπτούς χειρισμούς ώστε να μη μεταφερθούν οι σκιές από τους πρώην υπουργούς Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.

Σκιές για αλλοίωση της λίστας από τον Βενιζέλο
Την άποψη ότι θα πρέπει να ζητηθεί επισήμως και πάλι η λίστα από την Βουλή εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος δήλωσε, μιλώντας στο Real.fm, ότι θα πρέπει να πιστοποιηθεί ότι η λίστα που υπάρχει στις αρχές, είναι η ίδια με αυτήν που στάλθηκε από την κ. Λαγκάρντ.
Με τον τρόπο αυτό ο κ. Παυλόπουλος άφηνε σαφείς αιχμές εναντίον του κ. Βενιζέλου ότι θα μπορούσε να αλλοιώσει κατά βούληση το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ αφού, όπως απεδείχθη, ήταν ο μόνος που την είχε στην κατοχή του.
Ο κ. Παυλόπουλος απέρριψε τον ισχυρισμό Βενιζέλου ότι δεν μπορούσε να γίνουν φορολογικοί έλεγχοι βάση ενός προϊόντος υποκλοπής και είπε: «Οσοι ισχυρίζονται κάτι τέτοιο, μένουν στη διάταξη ενός νόμου, που ορίζει ότι τα στοιχεία αυτά δεν αποτελούν αποδεικτικό σε μία ποινική διαδικασία. Το ΣΔΟΕ όμως είναι ένα διοικητικό όργανο και οι έλεγχοι που κάνει και το ίδιο, ξεκινούν από ανώνυμες καταγγελίες».
Ευθεία επίθεση κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου εξαπέλυσε σήμερα και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι «σκοπίμως απέκρυψε τη λίστα με τους 2.000 Ελληνες μεγαλοκαταθέτες σε τράπεζα του εξωτερικού. Κάποιοι πήραν τη λίστα εκείνων που έβγαλαν χρήματα στην Ελβετία και το στικ αυτό ο συνέταιρος της κυβέρνησης το πήρε στο σπίτι του αντί να το χρησιμοποιήσει και μετά σαν παιδάκι που έχει κλέψει την μαρμελάδα το πήγε στο Μαξίμου και ο Πρωθυπουργός το έστειλε στο ΣΔΟΕ», είπε χαρακτηριστικά.

Παρενέργειες στο ΠΑΣΟΚ
Σεισμικές δονήσεις προκαλεί και στο ΠΑΣΟΚ ο χειρισμός της λίστας Λαγκάρντ από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο Γιάννης Ραγκούσης ανήγγειλε σήμερα ότι αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ και κατήγγειλε τον κ. Βενιζέλο με εξαιρετικά βαρείς χαρακτηρισμούς κάνοντας λόγο για «πολιτικά ανήθικη» συμπεριφορά. Ο πρώην υπουργός καταλογίζει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι επέβαλε περικοπές μισθών και συντάξεων αντί να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή και να εκμεταλλευτεί τη λίστα Λαγκάρντ που είχε στα χέρια του. «Το ποτήρι ξεχείλισε», λέει χαρακτηριστικά.
Με μία ανακοίνωση καταπέλτη ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης καταγγέλει τον Ευάγγελο Βενιζέλο και δηλώνει ότι αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ.
«Ως μέλος κυβερνήσεων που κατ' επανάληψη βρέθηκα προ τετελεσμένων γεγονότων και υποχρεώθηκα να εγκρίνω περικοπές μισθών και συντάξεων προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει όρθια, θεωρώ πολιτικά ανήθικο και κοινωνικά εξοργιστικά άδικο ό,τι έχει επιβεβαιωθεί σχετικά με την περιβόητη πια λίστα "Λαγκάρντ ". Λίστα που αφορά στον πυρήνα της, την αποφασιστικότητα ή μη να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή με την ίδια αυστηρότητα που περιορίστηκαν εισοδήματα και επιβλήθηκαν νέοι φόροι. Θεωρώ στο σύνολό τους αδιανόητα, για ευνομούμενη πολιτεία, όσα για πρώτη φορά ακόμη κι εμείς μαθαίνουμε και δύο φορές αδικαιολόγητα. Το ποτήρι ξεχείλισε.
Με βάση αυτά το λιγότερο που η συνείδησή μου επιβάλει είναι να αποχωρήσω από το σημερινό ΠΑΣΟΚ, από ένα ΠΑΣΟΚ στο οποίο έχουν επικρατήσει πλήρως οι αντιλήψεις και οι πρακτικές του πολιτικού κατεστημένου της μεταπολίτευσης. Αντιλήψεις και πρακτικές που οδήγησαν την Ελλάδα στην χρεοκοπία και στην ηθική παρακμή καθώς και την ελληνική κοινωνία στην αγανάκτηση και στην οργή» αναφέρει ο κ. Ραγκούσης.
Με τη δήλωση αυτή ο κ. Ραγκούσης έρχεται να καταφέρει το δεύτερο καίριο πλήγμα στο ΠΑΣΟΚ, μετά την ρήξη του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος ετοιμάζεται να ανακοινώσει πολιτική πρωτοβουλία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο κ. Λοβέρδος θα κάνει δηλώσεις για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ κατά την αποψινή παρουσίαση του βιβλίου του σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Μέτωπο ΔΗΜΑΡ κατά ΠΑΣΟΚ
Η λίστα Λαγκάρντ στάθηκε αφορμή να ανοίξουν σοβαρές ρωγμές και στο μέτωπο της ΔΗΜΑΡ με το ΠΑΣΟΚ. Μετά την δημόσια παρέμβαση του κ. Βενιζέλου, στην οποία, όπως επεσήμαναν από το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ, διείδαν προσπάθεια εκ μέρους του «να μεταφέρει, ευσχήμως, ευθύνες της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και στους σημερινούς κυβερνητικούς εταίρους» κύκλοι προσκείμενοι στον Φώτη Κουβέλη δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους.
O Φώτης Κουβέλης δεν έκρυψε σήμερα τη δυσφορία του και απέδωσε ευθύνες : «Η ΔΗΜΑΡ μιλάει για ανάγκη γνωστοποίησης αυτής της λίστας και είναι εξαιρετικά αρνητικό το γεγονός ότι αυτή η λίστα δεν έχει αξιολογηθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό», ανέφερε ο κ. Κουβέλης σε δηλώσεις του.
Μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νίκου Τσούκαλη η ΔΗΜΑΡ τοποθετήθηκε με αρνητικές διατυπώσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά στα περί αδυναμίας διερεύνησης λόγω του ότι η λίστα αφορούσε «μη νόμιμο αρχείο». Με τον τρόπο αυτό ο Φώτης Κουβέλης στέλνει μήνυμα δυσαρέσκειας προς το ΠΑΣΟΚ για τους χειρισμούς του, θεωρεί ότι τέτοια ζητήματα πλήττουν την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και κρίνει αναγκαίο να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση.
Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο που έκανε ο κ. Τσούκαλης: «Με το «μη νόμιμο αρχείο», η Ισπανία εισέπραξε 6 δισ. ευρώ, η Ιταλία 570 εκατομμύρια ευρώ, ενώ 4.200 Γάλλοι προσήλθαν «αυτοβούλως» και τακτοποίησαν τις οικονομικές εκκρεμότητες με τις φορολογικές αρχές.
Στην Ελλάδα της νομιμότητας όχι μόνο δεν εισπράχθηκε ούτε ένα ευρώ, αλλά αναζητείται η λίστα. Οι εξηγήσεις καθίστανται πλέον επιτακτικές».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει υπαινιγμούς για χρήση της λίστας
Βαριές είναι οι κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος κρατούσε τη λίστα. Επιρρίπτει τεράστιες πολιτικές ευθύνες στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τονίζει ότι στα πολλά ερωτήματα που εγείρονται από το "ταξίδι" της λίστας Λαγκάρντ οφείλει να βρει απαντήσεις ο αρμόδιος εισαγγελέας.
«Παιχνίδια σκοπιμότητας και αδιαφάνειας» καταλογίζει με δήλωσή της η Ζωή Κωνσταντοπούλου στους Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για το περιβόητο θέμα με τη λίστα των μεγαλοκαταθετών της Ελβετίας.
«Τραγέλαφο», χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τη λίστα και είπε ότι η δικαιοσύνη θα πρέπει να καταλογίσει ευθύνες σε όσους ευθύνονται για την απόκρυψή της. Τόνισε δε ότι τα στοιχεία θα πρέπει να επεξεργαστούν, όπως έγινε και σε άλλες χώρες.
Τέλος η Χρυσή Αυγή κατέθεσε μήνυση κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου για παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη εγκληματία :
«Η Χρυσή Αυγή καταθέτει μήνυση κατά Βενιζέλου - Παπακωνσταντίνου και κατά παντός άλλου συνυπαιτίου για ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ και ΥΠΟΘΑΛΨΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ για την απόκρυψη των στοιχείων της "λίστας Λαγκάρντ". Εάν υπήρχε σοβαρό κράτος στην Ελλάδα οι παραπάνω κύριοι θα βρίσκονταν ήδη στο γραφείο του Ανακριτή» αναφέρει η ανακοίνωση.

Αγωνιώδεις «διαρροές»
Ως χθες τα μεσάνυχτα η Ιπποκράτους προσπαθούσε με αγωνιώδεις «διαρροές» να πείσει ότι καλοπροαίρετα ο κ. Βενιζέλος είχε στη διάθεσή του τη λίστα και ότι δεν την είχε χρησιμοποιήσει γιατί υπήρχαν νομικά κωλύματα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε μάλιστα να μετακυλίσει τις ευθύνες στον Γιάννη Στουρνάρα και τον Ιωάννη Διώτη λέγοντας ότι πίστευε πως ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ είχε στα χέρια του τη λίστα και ότι είχε ενημερώσει τον κ. Στουρνάρα.
«Όταν ο κ. Βενιζέλος απεχώρησε από το ΥΠΟΙΚ τον Μάρτιο του 2012, άφησε στη θέση του ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ τον κ. Διώτη που είχε στη διάθεσή του το κρίσιμο υλικό και το είχε αξιολογήσει κάνοντας τη διάκριση ανάμεσα στη νόμιμη επεξεργασία (δηλαδή στη χρήση του με βάση τους κανόνες περί νόμιμων αποδεικτικών μέσων και τους κανόνες περί προστασίας προσωπικών δεδομένων) και την αξιοποίηση πληροφοριών από το ΣΔΟΕ ως διωκτική αρχή για τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής. Υπηρεσία αρμόδια για τον σκοπό αυτό είναι το ΣΔΟΕ που προφανώς ενημερώνει τον εκάστοτε Υπουργό» έλεγαν πηγές της Ιπποκράτους αφήνοντας αιχμές για μη αξιοποίηση της λίστας από τον διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών κ. Στουρνάρα.

Αιχμηρά δημοσιεύματα
Τα Νέα στο σημερινό κύριο άρθρο τους απορρίπτουν τα επιχειρήματα του κ. Βενιζέλου, αφήνουν αιχμές για ενδεχόμενη «εν κρυπτώ» χρήση της λίστας και κάνουν λόγο για «συγκάλυψη». Με τίτλο «Το CD που απαξιώνει την πολιτική» τα Νέα γράφουν:
«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα, από εκείνες οι οποίες παρέλαβαν τα CD με τις καταθέσεις πολιτών τους στην Ελβετία, που δεν κατόρθωσε να αξιοποιήσει στο παραμικρό αυτόν τον «θησαυρό». Οχι μόνο δεν προέκυψε ούτε ένα ευρώ φόρου από τα στοιχεία αυτά, αλλά η διαχείρισή τους έγινε με τέτοιον τρόπο που εγείρει στους πολίτες υποψίες ακόμη και για συγκάλυψη...»
Αλλά και στην Καθημερινή αφήνονται υπόνοιες για την χρήση της λίστας από τον κ. Βενιζέλο. Σε άρθρο με τίτλο «Το μυστήριο της λίστας Λαγκάρντ» αναφέρεται ότι είναι αδιανόητο το επιχείρημα ότι η λίστα αποτελούσε «μη νόμιμο αρχείο» :
«Και εάν έτσι αποφάσισαν, ότι είναι άχρηστη δηλαδή, γιατί δεν την πέταξαν; Γιατί δεν την έστειλαν πίσω στην κ. Λαγκάρντ με τις ευχαριστίες τους για την προθυμία της να τους συνδράμει; Αλήθεια η λίστα που έδωσε ο κ. Βενιζέλος στο Μέγαρο Μαξίμου είναι η πρωτότυπη ή είναι αντίγραφο αυτής που θα έπρεπε να υπάρχει στο ΣΔΟΕ ; Είτε πρωτότυπη είτε αντίγραφο γιατί την είχε ο πρώην υπουργός Οικονομικών ; Και τέλος, έχει άραγε και άλλα τέτοια... άχρηστα ενθύμια από τη θητεία του στο υπουργείο

Πηγή:  | iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...