Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Στουρνάρας: «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στις αποκρατικοποιήσεις»

«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στις αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες δε θα έχουν μόνο δημοσιονομικά αποτελέσματα αλλά και αναπτυξιακά» ανέφερε  ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στα μέλη της επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής, ενώ τόνισε πως «υπάρχει ανατροπή του αρνητικού κλίματος για την Ελλάδα διεθνώς».

Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε πως δε δέχεται παρεμβάσεις στο έργο του, προσθέτοντας, ότι «πάντα προσπαθούμε να επιτυγχάνουμε συναίνεση μεταξύ των μελών της τρικομματικής κυβέρνησης». Παράλληλα, άφησε αιχμές για κάποιους υπουργούς, λέγοντας πως «η ακινησία είναι ό,τι χειρότερο. Οι υπουργοί έχουν στα χέρια τους όπλα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν αρκεί να μην φοβούνται το πολιτικό κόστος».

Σε δηλώσεις προέβη και ο Τάκης Αθανασόπουλος, ο οποίος προορίζεται για τη θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, σημειώνοντας ότι «την λέξη ξεπούλημα δεν την καταλαβαίνω. Δεν πουλάει η χώρα τα λιμάνια απλώς εκχωρεί. Αν δώσουμε το Ελληνικό θα εισπράξουμε ένα τίμημα κάτω από το 50% από αυτό που θα λαμβάναμε πριν κάποια χρόνια. Είναι ξεπούλημα; Όχι, δεν δίνουμε την κυριότητα στο Ελληνικό, δεν πρόκειται για ξεπούλημα». Επιπλέον εξήγησε ότι «όποιος επενδύσει στο Ελληνικό 6 δις ευρώ η θετική επίπτωση στην οικονομία θα είναι από 12 έως 18 δις ευρώ».

Από τη πλευρά του, ο Γιάννης Εμίρης, που προορίζεται για διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ και στην κοινοβουλευτική επιτροπή επισήμανε ότι « τα οφέλη των αποκρατικοποιήσεων δεν είναι μόνο οι εισπράξεις αλλά οι μεσομακροπρόθεσμες επενδύσεις. Για παράδειγμα στο Ελληνικό προσδοκούμε ότι θα έρθουν επενδύσεις 6 δισ. ευρώ. Αν γίνει αυτό, τότε από την πρώτη ημέρα θα δημιουργηθούν 9.000 νέες θέσεις εργασίας».

Ακόμα, υποστήριξε πως θα δημιουργηθούν μηχανισμοί μέσω των οποίων το Δημόσιο θα μπορεί να απολαμβάνει οφέλη από την ανάπτυξη του επενδυτή.

Όσον αφορά τα θέματα ενέργειας και νερού, ανέφερε ότι «για τα νερά και γενικότερα για στρατηγικές υποδομές ο σκοπός δεν είναι να πωληθεί αυτό που θα γίνει είναι η παραχώρηση. Δηλαδή δίνουμε τη δυνατότητα μακροπρόθεσμης αξιοποίησης σε ιδιώτες οι οποίοι όμως θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν ορισμένες δεσμεύσεις όπως η συντήρηση δικτύου. Ο υδάτινος πλούτος δεν εκποιείται και θα εξακολουθήσει να ελέγχεται από το Δημόσιο, αυτά που θα παραχωρηθούν είναι οι διανομές».

Τέλος, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει τουριστικές υποδομές 7 αστέρων αλλά αξιοποιείται σαν να είναι 3ων, γι' αυτό και εξήγησε ότι απαιτείται ανάπτυξη των λιμανιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...