Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Πλήρης αποκρατικοποίηση για 9 ΔΕΚΟ και 10 λιμάνια

Επειτα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, χθες υπεγράφη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σύμφωνα με την οποία καταργείται η υποχρέωση του ελληνικού Δημοσίου να διατηρεί ένα  ελάχιστο ποσοστό (από 34% έως 51%) στο μετοχικό κεφάλαιο των οργανισμών. Το Δημόσιο θα μπορεί είτε να κρατήσει ένα μικρό ποσοστό, είτε να πουλήσει το σύνολο της συμμετοχής του

Ανοίγει ο δρόμος ακόμα και για την πλήρη αποχώρηση του Δημοσίου από εννέα μεγάλες ΔΕΚΟ (ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, ΟΛΘ, ΟΛΠ) και 10 περιφερειακά λιμάνια.

Υστερα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, χθες υπεγράφη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία καταργείται η υποχρέωση του ελληνικού Δημοσίου να διατηρεί ένα ελάχιστο ποσοστό (από 34% έως 51%) στο μετοχικό κεφάλαιο των παραπάνω οργανισμών.

Επειτα από αυτή την εξέλιξη, το Δημόσιο θα μπορεί είτε να κρατήσει ένα μικρό ποσοστό, είτε να πουλήσει το σύνολο της συμμετοχής του.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, η εποπτεία της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων θα διασφαλιστεί από πλευράς Δημοσίου από τη λειτουργία Ρυθμιστικών Ανεξάρτητων Αρχών, που θα εγγυώνται ταυτόχρονα το δημόσιο συμφέρον ως προς τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Η ΔΕΗ, τα ΕΛΤΑ και η ΕΥΑΘ περιλαμβάνονται στις ΔΕΚΟ που θα αποκρατικοποιηθούν πλήρως
Η ΔΕΗ, τα ΕΛΤΑ και η ΕΥΑΘ περιλαμβάνονται στις ΔΕΚΟ που θα αποκρατικοποιηθούν πλήρως
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, αφορά:
  • Τα ΕΛΠΕ, όπου το Δημόσιο ελέγχει το 35,5% των μετοχών μέσω του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και σκοπεύει να το διαθέσει σε ιδιώτες.
  • Τη ΔΕΗ, στην οποία η συμμετοχή του Δημοσίου διαμορφώνεται στο 51,12%.
  • Τον ΟΠΑΠ. Το Δημόσιο διατηρεί το 5% των μετοχών και έχει μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ προς ιδιωτικοποίηση το 29% του μετοχικού κεφαλαίου.
  • Τον ΟΔΙΕ. Το 98,5% των μετοχών έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ προς ιδιωτικοποίηση.
  • Την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Εχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ το 61,3% και το 74% των μετοχών.
  • Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Το Δημόσιο κατέχει το 90% των μετοχών των ΕΛΤΑ και το υπόλοιπο 10% ανήκει στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
  • Τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), όπου το Δημόσιο κατείχε το 74% των μετοχών, και τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) με το ίδιο ποσοστό.
  • Τα περιφερειακά λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας, τα οποία ανήκουν κατά 100% στο ελληνικό Δημόσιο.

Θα πρέπει να τονιστεί πως με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αυτόματα παύουν να ισχύουν παλαιότερες νομοθετικές ρυθμίσεις που απαγόρευαν σε ιδιώτες να αποκτήσουν συμμετοχή άνω του 20% σε δημόσιες εταιρείες στρατηγικού χαρακτήρα.

Η κατάργηση των διατάξεων που ορίζουν υποχρεωτικό ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου (από 34% έως 51%) αποτελούσε, σύμφωνα με την τρόικα, μία από τις βασικές εκκρεμότητες του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Οσον αφορά την υλοποίηση του φετινού προγράμματος, στο ΤΑΙΠΕΔ εκτιμούν ότι η πώληση του IBC ενδέχεται να ολοκληρωθεί εντός του μήνα και των Κρατικών Λαχείων έως το τέλος του έτους. Για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ θα χρειαστεί διάστημα τεσσάρων με πέντε μηνών και για το Ελληνικό περί τους οκτώ μήνες.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...