Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Θεσσαλονίκη: Έκλεισαν 957 επιχειρήσεις μέσα σε 6 μήνες

Από τις αρχές του έτους έως τις 15 Ιουνίου, 957 βιοτεχνικές επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο ενώ οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων είναι μόλις 356, με το ισοζύγιο μεταξύ εγγραφών και διαγραφών επιχειρήσεων να καταγράφεται αρνητικό κατά 601 επιχειρήσεις. 
Πέρυσι στο αντίστοιχο διάστημα οι διαγραφές διαμορφώθηκαν στις 967 και οι εγγραφές βιοτεχνικών επιχειρήσεων έφθασαν τις 397.

«Καθημερινά δέχομαι τηλεφωνήματα από βιοτέχνες που βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος. Την ίδια ώρα, προσθέτει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, «είναι αυξητική η φυγή μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Βουλγαρία, προσπαθώντας να βρουν διέξοδο στα προβλήματά τους. Η Βουλγαρία έχει χαμηλό εργατικό κόστος, χαμηλή φορολογία. Καταφεύγουν εκεί, λοιπόν, έστω και προσωρινά, οι βιοτεχνίες εντάσεως εργασίας, γιατί εδώ πλέον δεν υπάρχει δυνατότητα συντήρησης του προσωπικού και αυτό γιατί απλά δεν υπάρχει πλέον κατανάλωση. Η τάση φυγής στη Βουλγαρία είναι αυξητική και καθημερινά ακούμε τέτοιες περιπτώσεις. Μάλιστα τούτο είναι διπλά λυπηρό καθώς ό,τι πιο παραγωγικό έχουμε, φεύγει και χάνονται ελληνικές θέσεις εργασίας».

Προσθέτει δε πως «οι βιοτέχνες που επιβιώνουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη και στη χώρα γενικότερα είναι αυτοί που είχαν κάποιες υποδομές, ήταν φύσει και θέσει συντηρητικοί και κυρίως δεν είχαν εξάρτηση από τραπεζικά δάνεια. Οι υπόλοιποι, όσοι στηρίχθηκαν σε τραπεζικά δάνεια, έχουν κλείσει και δυστυχώς θα συνεχίσουν να κλείνουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...