Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Στην τσιμπίδα του Μνημονίου όσοι χρωστάνε στο Δημόσιο

Τελειώνουν τα ψέμματα για όσους χρωστάνε στο Δημόσιο ή κινούνται στη γκρίζα ζώνη της παραοικονομίας, καθώς όπως προκύπτει από το νέο Μνημόνιο, η Τρόικα «αναλαμβάνει» να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Είναι ενδεικτικό ότι προβλέπεται ως προαπαιτούμενο της εκταμίευσης της επόμενης δόσης, η κατάργηση των διατάξεων περί αναστολής της ποινικής διώξεως και δέσμευσης κεφαλαίων/περιουσιακών στοιχείων!
Από εκεί και πέρα, η δυνατότητα περισσότερων δόσεων για οφειλές προς το Δημόσιο περιορίζεται δραστικά καθώς ισχύουν μόνον ως προς τα υφιστάμενα εκπρόθεσμα ποσά κάτω των 10.000 Ευρώ για φυσικά πρόσωπα και κάτω των 75.000 Ευρώ για εταιρίες! Επιπροσθέτως, οι φορολογούμενοι οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση για παράταση στο χρονοδιάγραμμα καταβολής δόσεων θα πρέπει να εμφανίσουν όλες τις οικονομικές τους καταστάσεις στις φορολογικές αρχές. Κι επειδή η Τρόικα γνωρίζει, πλέον, ότι μεταξύ των... κακών συνηθειών μας είναι οι φορολογικές περαιώσεις και οι ρυθμίσεις οφειλών, που έχουν καλλιεργήσει προ πολλού την αίσθηση ή μάλλον τη βεβαιότητα της ατιμωρησίας, κατά την διάρκεια των ετών τα οποία καλύπτονται από το πρόγραμμα οικονομικού διακανονισμού, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να μη θεσπίσει νέες φορολογικές αμνηστίες ούτε να παρατείνει τις υφιστάμενες για την είσπραξη φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
Αλλαγές επιβάλει το Μνημόνιο και στη δομή και λειτουργία των φορολογικών υπηρεσιών, αφού είναι κοινή η διαπίστωση πως το σύστημα έχει χρεοκοπήσει, βουλιάζοντας στην αναποτελεσματικότητα και τη διαφθορά. Με αυτό το σκεπτικό, η κυβέρνηση θα πρέπει:
  • να αναμορφώσει την μονάδα οικονομικών επιθεωρήσεων η οποία θα επικεντρωθεί μόνο στον έλεγχο των φοροεισπρακτόρων και σε θέματα διαχείρισης εσόδων
  • να ενεργοποιήσει την διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων
  • να ζητήσει από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης να ελέγξει ετησίως τουλάχιστον 200 δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων εφοριακών
  • να θεσπίσει διαδικασίες για την εκ περιτροπής μετακίνηση διευθυντών επί περιοδικής βάσεως
  • να βελτιώσει το σύστημα προστασίας πληροφοριοδοτών οι οποίοι αναφέρουν περιπτώσεις διαφθοράς
  • να εκπονήσει ένα πλήρως ολοκληρωμένο σχέδιο κατά της διαφθοράς
Το... κερασάκι στη τούρτα είναι ότι η κυβέρνηση θα καλύψει την θέση του Γενικού Γραμματέα Διοίκησης Εσόδων με ένα εξωυπηρεσιακό πρόσωπο κατάλληλης επαγγελματικής πείρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...