Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Τα χρέη... κλείνουν το Ωνάσειο

Με οικονομικό έμφραγμα απειλείται το Ωνάσειο λόγω των οφειλών του ΕΟΠΥΥ και της καθυστέρησης της τακτικής επιχορήγησης από το υπουργείο Υγείας

Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς το Ωνάσειο αλλά και η καθυστέρηση της χορήγησης της ετήσιας τακτικής επιχορήγησής του από το υπουργείο Υγείας απειλούν με οικονομικό έμφραγμα το κοινωφελές νοσηλευτικό ίδρυμα.

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση της διοίκησης του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ) προς τους εκπροσώπους των ιατρών, το νοσηλευτικό ίδρυμα ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας.

Σημειώνεται ότι η καταβολή των μισθών προς τους εργαζόμενους και η αποπληρωμή των οικονομικών υποχρεώσεων του νοσοκομείου γίνεται μέχρι σήμερα κανονικά και χωρίς καμία καθυστέρηση, ωστόσο οι δυσοίωνες εξελίξεις στον ΕΟΠΥΥ και στο έλλειμμα χρηματοδότησής του προκάλεσαν ευλόγως και την ανησυχία των επικεφαλής του Ωνασείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μισθοδοσία των περίπου 850 εργαζομένων αγγίζει τα 34 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ενώ η τακτική επιχορήγηση αυξάνεται κάθε χρόνο σταθερά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2009 ήταν 7 εκατομμύρια και σήμερα έχει φτάσει τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει περί τα 36 εκατ. ευρώ στο ΩΚΚ για νοσήλια ασφαλισμένων του μόνο για το τελευταίο έτος. Σε περίπου 12 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό της ετήσιας επιχορήγησης που λαμβάνει το ΩΚΚ από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας και το οποίο εφέτος έχει «κολλήσει» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπως λένε χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου.

Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΩΚΚ κ. Ιωάννης Λεκάκης εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου εάν δεν αποπληρωθούν τα οφειλόμενα (το Ωνάσειο έχει λάβει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έναντι των 12 εκατ. ευρώ )  ενώ απέδωσε μέρος του προβλήματος και στη συγκυρία της αλλαγής της ηγεσίας του υπουργείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...