Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Πανικός στη Κύπρο για τις καταθέσεις - "Στέρεψαν" τα ΑΤΜ


Αναστάτωση επικρατεί στην Κύπρο έπειτα από την απόφαση του Eurogroup να επιβληθεί έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης (κούρεμα) των τραπεζικών καταθέσεων. 

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου δημιουργήθηκαν ουρές έξω από τραπεζικά καταστήματα, ενώ πλέον δεν πραγματοποιούνται αναλήψεις από τα περισσότερα ΑΤΜ των τραπεζών, τα οποία έχουν “στερέψει” από ρευστό, καθώς χιλιάδες Κύπριοι έσπευσαν να κάνουν μαζικές αναλήψεις ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αναλήψεις έχουν πλέον “παγώσει”.

Ακόμα και οι συνεργατικές τράπεζες που ήταν ανοιχτές το Σάββατο έχουν πλέον κλείσει και εκφράζονται φόβοι για μαζική απόσυρση καταθέσεων από Ρώσους και Άγγλους πολίτες. Την ίδια στιγμή, καταβάλλεται προσπάθεια να εξαιρεθούν τα ταμεία πρόνοιας από την έκτακτη εισφορά.  

Οι πρώτες αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου

Ο γενικός γραμματέας του AΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τις εξελίξεις στην οικονομία, διότι αντί να επιλέξει τον δρόμο της συλλογικότητας, επέλεξε μοναχικό δρόμο».

Μιλώντας στο ΡΙΚ για την απόφαση του Eurogroup, ο κ. Κυπριανού είπε πως στο κόμμα του δεν έχουν λάβει καμιά επίσημη ενημέρωση για τα αποτελέσματα και πως ό,τι ξέρουν, το έμαθαν από το διαδίκτυο και τα μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της κυπριακής Βουλής Νικόλας Παπαδόπουλος χαρακτήρισε “καταστροφική” την απόφαση του eurogroup επιρρίπτοντας τις μεγαλύτερες ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση που καθυστέρησε να προωθήσει τις διαδικασίες για τη συμφωνία.

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο 

Με την επιστροφή του Νίκου Αναστασιάδη στην Κύπρο αναμένεται να συγκληθεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, ώστε να συζητηθούν οι αποφάσεις του Eurogroup, ώστε να κατατεθούν στη Βουλή τα νομοσχέδια με τη μορφή του κατεπείγοντος πριν από την Τρίτη.

Μετά την εξαντλητική συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής θα μεταβεί στη Μόσχα την Καθαρά Δευτέρα με σκοπό να βρεθεί λύση στο δεύτερο και δυσκολότερο μέρος της συμφωνίας, αυτό της συμμετοχής της Ρωσίας στο πρόγραμμα διάσωσης της κυπριακής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...