Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Η Αγκυρα στέλνει ερευνητικό σκάφος στην Αν. Μεσόγειο


Η Αγκυρα στέλνει το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά» (πρώην «Polarcus») για σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το ενεργειακό πόκερ πέριξ της Κύπρου συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Η Αγκυρα στέλνει το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά», που αγόρασε πρόσφατα από τη Νορβηγία, για να διενεργήσει σεισμικές έρευνες στην Αν. Μεσόγειο, οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας της Κύπρου επισκέπτονται το Ισραήλ και επαναβεβαιώνουν την ειλημμένη απόφαση Λευκωσίας και Τελ Αβίβ να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους, και στο πλαίσιο αυτό θα διεξαχθούν κοινές ασκήσεις της Κύπρου με το Ισραήλ, ενώ η αμερικανική εταιρεία Noble προχωρά τον Ιούνιο στην επιβεβαιωτική γεώτρηση στο «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, τόνισε πριν από λίγες ημέρες ότι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του στη Μαύρη Θάλασσα, το «Μπαρμπαρός» θα αναλάβει κρίσιμο ρόλο και στις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Μεσόγειο. Εδωσε, δε, το στίγμα των προθέσεων της τουρκικής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι οι έρευνες που έγιναν στη Μαύρη Θάλασσα, σε συνεργασία με τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, τώρα θα ενταθούν στη Μεσόγειο. «Συνεργαστήκαμε με τη Shell για τις έρευνες στα χωρικά μας ύδατα, στα ανοιχτά της Αττάλειας. Οι εργασίες μας εκεί συνεχίζονται» δήλωσε ο κ. Γιλντίζ, και πρόσθεσε: «Πέραν αυτών, σχεδιάζουμε σε συνεργασία με ξένες εταιρείες, έρευνες πετρελαίου στα χωρικά μας ύδατα στον Κόλπο Μερσίνης-Αλεξανδρέττας».

Αθανασιος Ελλις/kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...