Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

«Αργά αλλά σταθερά βήματα» για να κλείσει το θέμα των «κόκκινων» δανείων



Tα ενήμερα δάνεια, το ύψος του επιτοκίου της περιόδου χάριτος αλλά και της αξίας των ακινήτων που θα αφορά η νέα ρύθμιση για τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αποτέλεσαν το αντικείμενο της σύσκεψης που είχε το βράδυ της Πέμπτης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας.

Όπως σχολίασαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στελέχη του υπουργείου, «γίνονται αργά αλλά σταθερά βήματα προκειμένου να κλείσει το θέμα το συντομότερο δυνατόν διότι μπορεί να μην αποτελεί προαπαιτούμενη δράση για την εκταμίευση της δόσης, πλην όμως η εκκρεμότητα γύρω από το θέμα επηρεάζει όχι μόνο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά συνολικά την οικονομία μας». Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες ώστε να προχωρήσει το επίμαχο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στελέχη του υπουργείου σημειώνουν ότι αν και ακόμα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, η κυβέρνηση πιέζει την τρόικα ότι θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί το θέμα καθώς αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των «κόκκινων δανείων» λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην οικονομία μας.

Η τρόικα φέρεται να ζητά να μην είναι σταθερό το επιτόκιο της περιόδου χάριτος στο 1,5%, όπως αρχικά πρότεινε το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά να ακολουθεί το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ από τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν στην χρονική διάρκεια της περιόδου χάριτος για τους δανειολήπτες που θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις και συγκεκριμένα στα 4 χρόνια (48 δόσεις), στα κριτήρια για την ένταξη στις ρυθμίσεις με εκτίμηση της συνολικής περιουσιακής κατάστασης του δανειολήπτη (κινητής και ακίνητης περιουσίας) καθώς και στο ύψος του ανεξόφλητου δανείου το οποίο θα αφορά η ρύθμιση, ενώ στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν μόνο ενήμερα δάνεια για πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ, τρόικα και κυβέρνηση συμφωνούν στο ύψος του ποσού ακίνητης και κινητής περιουσίας που θα μπορούν να έχουν όσοι εντάσσονται στις ρυθμίσεις. Το ποσό αυτό να είναι μικρότερο των 300.000 ευρώ, ενώ για το ύψος του ανεξόφλητου δανείου αυτό να μην ξεπερνά τις 125.000 ευρώ, δηλαδή 5 φορές περισσότερο από το εισόδημα του δανειολήπτη.

Τέλος, η ελληνική πλευρά φέρεται να εμμένει στη συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο να υπάρξει διεύρυνση του αριθμού των δανειοληπτών που θα ευνοηθούν από τις ρυθμίσεις, καθώς οι μισθοί δεν πρόκειται να αυξηθούν σύντομα, ενώ η ανεργία ολοένα μεγεθύνεται και το ενδεχόμενο αύξησης του εισοδηματικού κριτηρίου είναι ένα ακόμη θέμα διαπραγμάτευσης (εφόσον η μηνιαία δόση στην διάρκεια των 4 ετών δεν αφορά μόνο την πληρωμή τόκων αλλά και μέρος του ανεξόφλητου κεφαλαίου του δανείου).

ENET.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...