Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Στήνουν ευρω-παγίδα στον Σαμαρά


Ανησυχία για τον πλήρη εκτροχιασμού του προγράμματος δημοσιονομικής σταθεροποιήσεις και μεταρρυθμίσεων τις ελληνικής οικονομίας εκφράζουν χώρες σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης και συνοδοιπόροι της Γερμανίας. Οι ανησυχίες αυτές –αν και αναμένεται να επηρεάσουν την εκταμίευση της δόσης- εδράζονται στα συμπεράσματα των κλιμακίων της τρόικας. Οι Financial Times δίνουν ιδιαίτερη έκταση στην αποχώρηση της τρόικας χωρίς συμφωνία και στη διαφωνία για απολύσεις στο δημόσιο.

Πηγές του Sofokleousin.gr που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις υποστηρίζουν ότι η στρατηγική των βορείων στοχεύει στην ακύρωση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής για το νέο κούρεμα του χρέους και επιθυμούν επί τα χείρω αναθεώρηση όρων και κεφαλαίων.

Η τρέχουσα δόση καθώς και η επόμενη θα εκταμιευθούν, ίσως με κάποιες καθυστερήσεις, αλλά οι αντιδράσεις και οι κόντρες με την τρόικα θα αναγκάσουν τον Αντώνη Σαμαρά να αναπέμψει το θέμα αρχικά στο Eurogroup και εν συνεχεία σε επίπεδο ηγετών και σε επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Όταν συζητηθεί εκ νέου το ελληνικό πρόγραμμα στα Ευρωπαϊκά όργανα θα αποδειχθεί η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την προώθηση συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων και η ημιτελής διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Κάτω από μια τέτοια συγκυρία η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να κατεβάσει τον πήχυ των απαιτήσεων, να δεχθεί στενότερη εποπτεία και να πουλήσει δημόσια περιουσία υπό την πίεση της έλλειψης κεφαλαίων.

Η στρατηγική αυτή έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζεται και η κυβέρνηση που προσπαθεί σε αυτή τη φάση να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά τις διαφωνίες με την τρόικα και να δημιουργήσει εικόνα σκληρής διαπραγμάτευσης στο εσωτερικό θα οδηγήσει εν τέλει το οικονομικό επιτελείο σε παγίδα και νέα μέτρα.

Η εξέλιξη αυτή θα προκαλέσει κυβερνητική κρίση και θα βάλει τη χώρα σε προεκλογική περίοδο, η Νέα Δημοκρατία θα επιταχύνει μονομερώς τις ενέργειες γ ια την εξυπηρέτησε των ημετέρων και θα βρεθεί ακόμα πιο βαθειά στην παγίδα…

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...