Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Νέα ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία


Μόνο σε όσους είναι συνεπείς στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών από την 1/1/2013 και μετά και θα τους δίνεται περίοδος χάριτος τουλάχιστον έως τον Ιούνιο για την πληρωμή των πρώτων δόσεων, θα αφορά η νέα ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που προσεγγίζουν τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η νέα ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να κλείσει στην αυριανή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα. Πάντως «ανοικτός» είναι ο αριθμός των δόσεων των οφειλών που, με βάση το επικρατέστερο σενάριο, θα είναι τουλάχιστον 60 .

Τα βασικά χαρακτηριστικά της ρύθμισης - που θα ονομάζεται «νέα αρχή» θα είναι τα εξής:

-Η κεφαλαιοποίηση όλων των οφειλών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 με απαραίτητη προϋπόθεση την καταβολή των τρεχουσών εισφορών από 1η Ιανουαρίου 2013.

-Για το πρώτο εξάμηνο έχει ζητηθεί να καταβάλλονται μόνο οι τρέχουσες εισφορές για όσους μπουν στη ρύθμιση (μένει η έγκριση από την τρόικα)

-Για οφειλές μέχρι 50.000 ευρώ θα πρέπει να παρουσιάζονται αναλυτικά οικονομικά στοιχεία, για οφειλές από 50.000 μέχρι 100.000 θα κατατίθεται χρηματοοικονομικός οικονομικός χάρτης (που αν δεν τηρηθεί θα διευκολύνει τη διαδικασία μέτρων αναγκαστικής είσπραξης) και για οφειλές πάνω από 100.000 θα απαιτούνται αναλυτικά οικονομικά στοιχεία τα οποία θα πιστοποιούνται από τρίτους.

-Δεν θα επωφεληθούν πτωχευμένες επιχειρήσεις αλλά και όσες έχουν κατ΄  επανάληψη μπει σε ρυθμίσεις αλλά στην πορεία τα χρέη τους δεν έχουν ρυθμιστεί.

-Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν οι επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον ένα άτομο.

-Η υπαγωγή στη συγκεκριμένη ρύθμιση ισχύει για μία μόνο φορά.

Εξάλλου στην αυριανή συνάντηση πρόκειται να συζητηθεί ο «μηχανισμός» προσδιορισμού του ελάχιστου νομοθετημένου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.

Ως γνωστόν ο «Μηχανισμός» προσδιορισμού του ελάχιστου νομοθετημένου μισθού, ο οποίος θα τεθεί με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου σε ισχύ από την 1η Απριλίου, θέτει συγκεκριμένα κριτήρια για το ύψος του. Με βάση το Μνημόνιο (ν. 4093/12) και το σχέδιο της απόφασης που θα παρουσιάσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στους επικεφαλής της τρόικας την Τετάρτη, η διαδικασία διαμόρφωσης του νομοθετικά καθορισμένου κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομισθίου για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου όλης της χώρας θα λαμβάνει υπόψη:

1. Την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
2. Τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας και ιδιαίτερα τα ποσοστά ανεργίας και απασχόλησης.
3. Τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων και εξειδικευμένων επιστημονικών, ερευνητικών και άλλων φορέων, με τους οποίους θα διαβουλεύεται η κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι υπάρχει νομοθετημένη πρόβλεψη του Μνημονίου αλλά και
κυβερνητική δέσμευση ότι τα ήδη νομοθετημένα (και μειωμένα κατά 22% - 32% για τους νέους) όρια του βασικού μισθού,θα μείνουν «παγωμένα» έως το τέλος του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...