Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Σαλμάς: Μεγάλων διαστάσεων απάτη στο χώρο του φαρμάκου

Μεγάλων διαστάσεων απάτη στο χώρο του φαρμάκου αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς.

Ο υπουργός χαρακτήρισε στον ΒΗΜΑ 99,5 «τεχνητή» την έλλειψη φαρμάκων και εξήγησε ότι πίσω από όλα αυτά κρύβονται επανεξαγωγές φαρμάκων που γίνονται με παράνομη διαδικασία και σε συνεργασία φαρμακαποθηκών και φαρμακείων.

Συγκεκριμένα, όπως είπε πέντε φαρμακαποθήκες στην Ελλάδα στέλνουν διανομείς στα φαρμακεία και αφού πληρώσουν στους φαρμακοποιούς το ποσοστό κέρδους που θα είχαν από τα συγκεκριμένα σκευάσματα, τα παίρνουν στο πλαίσιο της επιστροφής και τα επανεξάγουν στο εξωτερικό σε τιμή πολλαπλάσια της εγχώριας.

Αποτέλεσμα είναι οι φαρμακοποιοί να κερδίζουν δεκάδες εκατομμύρια, αφορολόγητα και οι φαρμακαποθήκες πολλά περισσότερα.

O υπουργός στη ΝΕΤ

Ο υπουργός, μιλώντας αργότερα στη ΝΕΤ, για το συγκεκριμένο θέμα, τόνισε ότι θα αλλάξει η νομοθεσία για τις ποινές που επιβάλλονται στα φαρμακεία που παρανομούν και τα οποία πωλούν τα φάρμακα σε φαρμακαποθήκες αντί σε ασθενείς.

«Θα διακόπτεται η σύμβαση των φαρμακοποιών που παρανομούν με τον ΕΟΠΥΥ» τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα θα δώσει στη δημοσιότητα συγκεκριμένα στοιχεία για τις ελλείψεις στα φάρμακα.

Όπως είπε ο υπουργός από ελέγχους μόνο σε πέντε φαρμακαποθήκες αποκαλύφθηκε ότι περίπου 700 φαρμακεία παρανομούν.

Επιβεβαιώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας συνεταιρισμών Φαρμακοποιών


Το φαινόμενο, επιβεβαίωσε, μιλώντας επίσης στο ΒΗΜΑ 99,5 ο πρόεδρος ομοσπονδίας συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος, Σταύρος Μπελώνης.

«Υπάρχουν κάποιες φαρμακαποθήκες που κάνουν τη 'σκούπα'. Γυρίζουν με βαλιτσάκι τα φαρμακεία και ψάχνουν τους εξαγώγιμους κωδικούς. Με όποιο τρόπο και να γίνεται δεν είναι σύννομο» τόνισε.

Ο κ.Σαλμάς τόνισε ότι η έλλειψη φαρμάκων που υπάρχει στη χώρα δεν αφήνει θεραπευτικά κενά, καθώς τα φάρμακα που λείπουν μπορούν να αντικατασταθούν από άλλα.

Για το αίτημα της τρόικας να πωλούνται μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και στα σουπερμάρκετ ο κ. Σαλμάς είπε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. «Δεν υπάρχει θέμα πώλησεης φαρμάκων χωρίς συνταγή από σούπερ μάρκετ» είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...