Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Μήνυση για απαγόρευση ισλαμικής μαντίλας κατά ορθόδοξου σχολείου της Αγγλίας

Μήνυση κατά του ελληνορθόδοξου δημοτικού σχολείου του Αγίου Κυπριανού που λειτουργεί κοντά στο Λονδίνο κατέθεσε ζευγάρι μουσουλμάνων, λόγω της απαγόρευσης στην κόρη τους να παρακολουθεί μαθήματα φορώντας την παραδοσιακή ισλαμική μαντίλα.

Οι γονείς της εννιάχρονης μαθήτριας λένε ότι η παρουσία της κόρης τους χωρίς κάλυψη της κεφαλής μπροστά σε άνδρες δασκάλους τώρα που πιστεύουν ότι έχει μπει στην εφηβεία είναι αμαρτία και ότι η απαγόρευση από το σχολείο συνιστά παραβίαση των θρησκευτικών της ελευθεριών.

Η διεύθυνση του σχολείου απαντά ότι το ζευγάρι είχε ενημερωθεί για τους κανόνες λειτουργίας κατά την εγγραφή της κόρης τους πριν από δύο χρόνια, όταν πήρε μεταγραφή από ιδιωτικό σχολείο. Η διευθύντρια Κέιτ Μαλιόκο δηλώνει ότι ο κανονισμός για την ένδυση των μαθητών είναι σαφής και συμφωνημένος με τους γονείς.

Το δημοτικό σχολείο του Αγίου Κυπριανού στο Κρόιντον, νοτίως του Λονδίνου είναι αυτή τη στιγμή το μοναδικό κρατικά χρηματοδοτούμενο ολοήμερο σχολείο στην Αγγλία που δίνει έμφαση στην ελληνορθόδοξη διδασκαλία, προσφέροντας μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού. Ιδρύθηκε το 2000 με τη στήριξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Μεγάλης Βρετανίας και Θυατείρων. Επίσημα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας τα ανέδειξαν ως το καλύτερο σχολείο της περιοχής.

Ισχύουσα οδηγία της βρετανικής κυβέρνησης αναφέρει ότι οι διευθύνσεις των σχολείων θα πρέπει «να ενεργούν με τρόπο λογικό» ως προς την αποδοχή διαφόρων πεποιθήσεων που σχετίζονται με ρούχα, κόμμωση και θρησκευτικά σύμβολα που φέρουν οι μαθητές. Προστίθεται ωστόσο ότι οι διευθυντές των σχολείων έχουν την ύστατη εξουσία περιορισμού της ελευθερίας των μαθητών να εκδηλώνουν τη θρησκευτική τους πίστη όταν τίθεται θέμα υγείας, ασφάλειας ή προστασίας άλλων μαθητών
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...