Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Εταιρείες κολοσσοί ενδιαφέρονται για το πετρέλαιο στο Ιόνιο


Από τους Οθωνούς μέχρι την Κεφαλονιά αναμένεται να εκταθούν οι έρευνες για πετρέλαιο, των τριών εταιριών – κολοσσοί που ήδη εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να ψάξουν στο Ιόνιο Πέλαγος.

Αυτό προκύπτει από τις «διαρροές» της είδησης περί του ενδιαφέροντος για σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο στον κυριακάτικο Τύπο . 

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι πριν καν ολοκληρωθούν οι έρευνες σε περιοχές της Ελλάδας για κοιτάσματα πετρελαίου, τρεις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για σεισμικές έρευνες στα νερά του βορείου Iονίου, στο τόξο Kεφαλονιάς – Kέρκυρας – Iταλίας. Πρόκειται για τις εταιρίες Tοtal, Statoil και EXXON που έχουν επισήμως εκδηλώσει στην ελληνική κυβέρνηση για τις έρευνες τις οποίες αρχικώς διεξάγει η νορβηγική εταιρία PGS, τα αρχικά πορίσματα της οποίας έχουν ήδη αγοράσει για να αποκτήσουν όταν εκδοθούν τους πρώτους μήνες του 2013.
Το ερευνητικό πλοίο της νορβηγικής εταιρείας Petroleum Geo Services έχει ολοκληρώσει το 35% της έρευνας στην περιοχή γύρω από την Κέρκυρα, ανοιχτά της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου και σε λίγες ημέρες κατεβαίνει προς Πελοπόννησο, προς Κατάκολο. Αυτό αναφέρει σε δικό της ρεπορτάζ η εφημερίδα “Καθημερινή της Κυριακής”, η οποία προσθέτει ότι το ενδιαφέρον της Total για την περιοχή του Ιονίου είναι εξαιρετικά σοβαρό ενώ η ίδια η PGS πήρε το ρίσκο να ξεκινήσει άμεσα τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο χωρίς να έχει προπληρωθεί κατά μεγάλο ποσοστό, όπως είναι το σύνηθες, από πετρελαϊκές εταιρείες που αγοράζουν τα δεδομένα.
Πρόκειται, συνολικά, για μια περιοχή 220.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, από τους Οθωνούς μέχρι το Λιβυκό πέλαγος, οι έρευνες στην οποία συνιστούν –σύμφωνα με τα δημοσιεύματα- «de facto» άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της Ελλάδας, εν όψει μάλιστα ενδεχόμενων εξελίξεων στο θέμα της ΑΟΖ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...